Pâinea violetă, special creată pentru diabetici

29 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Pâinea violetă, special creată pentru diabetici

 

Se știe că pâinea albă nu este recomandată persoanele suferinde de diabet. Deoarece, comparativ cu pâinea din făină integrală, pâinea albă este mai rafinată iar zahărul conținut este absorbit foarte rapid în organism, ceea ce provoacă o creștere rapidă a glicemiei (nivelul zahărului în sânge), urmat de un vârf al secreției de insulină, hormonul care reglează glicemia. De aceea, se spune că pâinea albă are un indice glicemic (IG) mare, scrie top sante.

Zhou Weibiao, profesor de nutriție la National University din Singapore, a conceput o pâine pentru diabetici. El a numit-o purple bread, pâinea violetă.

Particularitățile acestui sortiment de pâine sunt: se digeră cu aproximativ 20% mai lent ca pâinea albă, astfel încât nu provoacă creșterea bruscă a glicemiei furnizează energie în mod lent și nu determină creșterea nivelului de insulină, care poate genera hipoglicemie, cu consecințe periculoase pentru persoanele suferinde de diabet.

Atenție! Asta nu înseamnă că pâinea violetă este mai puțin calorică în raport cu pâinea albă, precizează prof. Zhou Weibiao. Ea conține aceeași cantitate de făină de grâu și amidon, deci are aceeași valoare calorică. Dar energia este eliberată mult mai lent în organism, ceea ce va permite diabeticului să fie într-o stare bună de-a lungul zilei.

Dar care este secretul acestei culori?

Pâinea violetă a fost îmbogățită cu antociani, pigmenți naturali de la roșu la albastru, care se găsesc în struguri, afine, merișor... Antocianii sunt antioxidanți benefici pentru piele, ochi, sistemul cardiovascular, care previn îmbătrânirea celulelor și radicalii liberi.

Deocamdată, acest sortiment de pâine nu este comercializat. Totuși, prof. Zhou Weibiao a fost contactat de mai multe societăți alimentare mari, interesate de pâinea violetă.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră