Pachetul de ţigări neutru, în Franţa. În România, legea anti-fumat, blocată în Camera Deputaţilor

26 Noi 2015 | scris de Magda Marincovici
Pachetul de ţigări neutru, în Franţa. În România, legea anti-fumat, blocată în Camera Deputaţilor

Acest tip de pachet a fost introdus, în premieră, în Australia, la finalul lui 2012. Irlanda a votat, în februarie, urmată de Anglia, la scurt timp. Textul actului normativ prevede ca, din mai 2016, pachetele de ţigări neutre au aceeaşi formă, aceeaşi dimensiune şi culoare, fără nici un logo inscripţionat. Numele mărcii va continua, totuşi, să apară cu litere mici într-un colţ al pachetului.

În Franţa
Parlamentarii francezi, care au susţinut această măsură, au motivat că astfel tinerii ar putea fi descurajaţi să mai fumeze, având mai multe argumente privitoare la efectele nocive ale fumatului. Punctul pe i a fost pus de ministrul francez al Sănătăţii, Marisol Touraine, care avertizează că, în Franţa, se înregistrează, anual, 78.000 de decese din cauza tutunului, adică peste 20, zilnic.

În România
La noi legislaţia este abia în faza unui proiect care prevede interzicerea categorică a fumatului în spaţiile publice, în birouri etc. „Această întrerupere a fumatului presupune o lege care să fie extrem de corectă în România și care, din păcate, de la momentul în care a fost votată și aprobată de Comisia de sănătate din Camera Deputaților este în continuare amânată la votul în plen, lucru care din punct de vedere al cifrelor înseamnă că în fiecare zi 70 de români mor din cauza fumatului, iar 42.000 de oameni pe an suferă complicații", avertizează profesorul doctor Florin Mihălțan.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră