Raportul Estimates of the Global Burden of Foodborne Diseases a inventariat 31 de agenţi patogeni care sunt implicaţi în apariţia bolilor declanşate de ingerarea unor alimente: bacterii, virusuri, toxine, produse chimice...
În fiecare an, aproximativ 600 de milioane de persoane, respectiv 1 din 10 persoane la nivel mondial, se îmbolnăvesc după ce au mâncat alimente contaminate. Dintre acestea, 420.000 îşi pierd viaţa, 125.000 fiind copii sub cinci ani.
Anual, peste 550 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu boli diareice şi 230.000 de persoane îşi pierd viaţa din această cauză. Diareea este provocată de consumul de carne crudă sau insuficient pregătită termic, de ouă, lactate şi brânzeturi contaminate cu norovirusuri, campylobacter, salmonelle non-tipice şi E.coli enteropatogene.
Febra tifoidă, hepatita A, taenia solium (vierme) şi alfatoxine (produse de mucegaiuri pe cereale care nu au fost conservate corespunzător) sunt de asemenea implicate.
Lipsa de igienă şi sărăcia
Bolile de origine alimentară sunt asociate cu simptome care debutează brusc: greaţă, vomă, diareee... Grav este că bolile de origine alimentară pot evolua spre alte boli severe cu bătaie lungă, cum sunt unele tipuri de cancer, insuficienţe renale sau hepatice şi tulburări cerebrale.
Bolile de origine alimentară fac ravagii în ţările sărace sau cu nivelul mediu de trai, în zonele unde prepararea hranei se face cu apă insalubră, în condiţii de igienă precară. Astfel, Regiunea OMS pentru Africa şi Asia de Sud-Est prezintă incidenţe şi nivele de mortalitate mai ridicate.