OMS a declanșat cel mai înalt nivel de alertă globală de sănătate privind variola maimuțelor (Mpox)

15 Aug 2024
OMS a declanșat cel mai înalt nivel de alertă globală de sănătate privind variola maimuțelor (Mpox)

Boala "Mpox", cunoscută anterior sub numele de variola maimuțelor, a fost înregistrată în 16 țări africane din ianuarie 2022, cu o creștere a deceselor cu 160% din cazuri în 2024, scrie Le Figaro

Organizația Mondială a Sănătății a declanșat miercuri cel mai înalt nivel de alertă internațională de sănătate în legătură cu reapariția cazurilor de Mpox  în Africa. „Astăzi, comisia de urgență s-a întrunit și m-a informat că, în opinia lor, situația constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional. Am acceptat acest sfat ”, a declarat directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, la o conferință de presă. „Aceasta este o situație care ar trebui să ne preocupe pe toți”, a spus el.

Doar șeful OMS poate lansa urgența de sănătate publică de interes internațional, la sfatul unui comitet ad-hoc de experți. Cei 15 membri ai acestui comitet care au participat la întâlnire „toți” au considerat că au fost îndeplinite criteriile pentru declararea unei urgențe internaționale de sănătate publică, a declarat președintele grupului de experți, Dimie Ogoina, jurnaliştilor. 

„Mulți membri ai comitetului de urgență sunt de părere că ceea ce se întâmplă în Africa este de fapt vârful aisbergului, că provocarea este mai mare și că, din cauza slăbiciunilor sistemului de sănătate, nu „Nu au o imagine de ansamblu asupra importantei mpox ”, a spus el, solicitând o supraveghere mai puternică și subliniind lipsa vaccinurilor.

O urgență de sănătate publică de interes internațional este cea mai mare alertă pe care o poate emite OMS. OMS luase deja o astfel de decizie în 2022, când o epidemie de mpox (transportată de clada 2b) s-a răspândit în întreaga lume.

O epidemie cuprinsă în Africa

Dar epidemia actuală, care a început în Congo și se limitează în prezent la Africa, are specificul ei, în primul rând un virus mai contagios și mai periculos. Este cauzată de clada 1 și de o variantă și mai periculoasă, clada 1b. Rata sa de mortalitate este estimată la 3,6%.

Marți, agenția de sănătate a Uniunii Africane  a declarat o „urgență de sănătate publică”, cel mai înalt nivel de alertă, în fața epidemiei în creștere de mpox pe continent, lansând un „îndemn clar la acțiune” pentru a opri răspândirea acesteia.

Un total de 38.465 de cazuri de această boală, cunoscută anterior sub numele de variola maimuțelor, au fost înregistrate în 16 țări africane începând cu ianuarie 2022, pentru 1.456 de decese, inclusiv o creștere cu 160% a cazurilor în 2024 față de anul precedent, potrivit datelor publicate săptămâna trecută. de către agenția de sănătate Africa CDC.

„OMS se angajează, în zilele și săptămânile următoare, să coordoneze răspunsul global, lucrând îndeaproape cu fiecare dintre țările afectate și valorificând prezența acesteia pe teren, pentru a preveni transmiterea, a trata persoanele infectate și a salva vieți ”, a spus dr. Tedros jurnaliştilor. La deschiderea întâlnirii, el a avertizat: „Ne confruntăm cu mai multe epidemii cu diferite clade în diferite țări, cu diferite moduri de transmitere și diferite niveluri de risc”.

O boală virală

Mpox este o boală virală care se răspândește de la animale la om, dar se transmite și prin contact fizic apropiat cu o persoană infectată cu virusul. Clada 1b provoacă apariția erupțiilor cutanate pe tot corpul, în timp ce tulpinile anterioare au fost caracterizate prin erupții cutanate localizate și leziuni pe gură, față sau organe genitale. Mpox a fost descoperit pentru prima dată la om în 1970 în ceea ce este acum RDC (fostul Zair), odată cu răspândirea subtipului cladei 1, de atunci limitată în principal la țările din vestul și centrul țării, bolnavii fiind în general contaminați de animalele infectate.

În 2022, o epidemie globală, purtată de subtipul cladei 2, s-a răspândit în aproximativ o sută de țări în care boala nu era endemică, afectând în principal bărbații homosexuali și bisexuali. OMS a decretat apoi alerta maximă în iulie 2022 în fața acestui focar de cazuri în lume, apoi a ridicat-o la mai puțin de un an, în mai 2023. Epidemia provocase aproximativ 140 de decese din aproximativ 90.000 de cazuri.

„În ultima lună, aproximativ 90 de cazuri de Clade 1b au fost raportate în patru țări învecinate RDC care nu au raportat niciodată mpox înainte: Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda ”, a amintit dr. Tedros miercuri în fața comitetului. „Federația Internațională a Industriei Farmaceutice (Ifpma) este profund îngrijorată de numărul tot mai mare de cazuri de mpox în regiunea africană ”, a reacționat directorul ei general, David Reddy.

Decretarea alertei maxime la nivel global „ar putea permite OMS să acceseze fonduri pentru răspunsuri de urgență. În rest, rămân aceleași priorități: investirea în capacitatea de diagnostic, răspunsul în sănătatea publică, sprijinul pentru tratament și vaccinare. Acest lucru nu va fi ușor ”, potrivit Marion Koopmans, profesor la Universitatea Erasmus din Rotterdam. Acest lucru ar „atrage atenția asupra problemei mpox în altă parte decât în ​​Africa”, în timp ce epidemia din 2002 nu a fost încă controlată, crede ea.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră