Obezitatea mărește riscul de boală cronică renală, motiv pentru care Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) face o invitaţie, pentru data de 9 martie, la o plimbare sub sloganul “Cu mic cu mare, la plimbare!, anunţă Gheorghe Tache, preşedintele ATR.
Acest demers face parte din campania derulată la nivel mondial, iniţiată de International Society of Nephrology (ISN) şi International Federation of Kidney Foundations (IFKF), construită ca un eveniment focusat pe sănătatea rinichiului
Boala cronică renală poate fi o complicaţie a obezităţii, este mesajul acestei campanii.
Diabet, hipertensiune și bolile inimii
Datele statistice arată că obezitatea evoluează ca o epidemie la nivel mondial. În 2014, peste 600 milioane de persoane din întreaga lume erau afectate de obezitate, iar pentru următorii 10 ani se preconizează o creştere cu 40%. Obezitatea și excesul ponderal reprezintă al cincilea risc major de deces la nivel global, fiind un factor de risc pentru diabet, hipertensiune şi bolile inimii.
“Mai puţin recunoscut (dar egal ca importanţă), o complicaţie a obezităţii este boala cronică renală (BCR)”, avertizează iniţiatorii campaniei. Obezitatea generează BCR pe diverse căi. Pe de o parte, contribuie indirect prin inducerea sau agravarea diabetului şi hipertensiunii, acestea boli fiind recunoscute ca factori de risc pentru boala renală. Pe de alta parte, obezitatea poate genera afectări directe ale rinichiului prin plasarea unei sarcini nejustificat de mare asupra rinichilor, pe parcursul multor ani (un corp mai greu solicită o funcţionare mai intensă a rinichilor) şi, de asemenea, generează schimbări nocive de metabolism, cum ar fi inflamaţia şi oxidarea.
Se estimează că, în ţările industrializate, BCR se asociază cu obezitatea şi starea de supraponderal în procent de 13,8% la bărbaţi şi 24,9% la femei. Pe lângă asocierea cu BCR, obezitatea este cunoscută ca factor de risc pentru calculii renali şi pentru diferite tipuri de cancere, cum ar fi cancerul renal şi altele. Pentru persoanele afectate de obezitate, riscul de a face BCR este cu 83% mai mare compartiv cu persoanele cu greutate normală.
Cu mic cu mare la plimbare
“Pierderea în greutate are rezultate importante în controlul diabetului şi al hipertensiunii, iar rezultatul se materializează şi în scăderea riscului de BCR. Pornind de la acest considerent şi de la faptul că cea mai la îndemână modalitatea de tratare a obezitatii este mişcarea, membrii Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR) îşi invită prietenii la o plimbare pentru a sărbătorii împreună, în acest mod, Ziua mondiala a rinichiului. Plimbarea va avea loc sub sloganul “Cu mic cu mare, la plimbare!”. Nu există restricţii de timp, loc şi invitaţi. Oricine vrea să se alăture acestei iniţiative, este rugat să iasă la plimbare în data de 9 martie, să facă poze și să le posteze pe evenimentul de pe Facebook, construit de ATR, numit “Ziua mondială rinichiului”:https://www.facebook.com/events/1645765095718698/” – anunță Gheorghe Tache, președintele ATR.