Se bea, se fumeză şi ne îngrăşăm. Este esenţa a ceea ce a transims, miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii. „Nivelele alarmante ale consumului de alcool, tabagismului şi obezităţii în Europa ameninţă progresul care a fost obţinut în privinţa scăderii mortalităţii premature.
Raportul asupra stării de sănătate în Europa este realizat, periodic la trei ani, în 39 de ţări, membrele Uniunii Europene şi vechile republici sovietice. Nivelul morţii premature legate de bolile netransmisibile, printre care cancere, boli cardiovasculare, diabetul sau bolile respiratorii cronice – a înregistrat un recul rapid, se specifică în raport. „Totuşi, nivelele consumului de alcool, tutun şi al obezităţii sunt alarmante”, estimează OMS.
Regiunea europeană OMS înregistrează cotele cele mai ridicate din lume în privinţa consumului de alcool şi tutun. În ceea ce priveşte nivelul obezităţii şi al supraponderii, Europa se plasează în urma regiunii Americii, subliniază raportul. Astfel, 59% din populaţia suferă de suprapondere sau obezitate, în timp ce 30% din populaţie fumează.
Potrivit cifrelor OMS din 2010, consumul de alcool este de 11 litri de alcool pur anual şi pe persoană medie în Regiunea europeană. Suntem pe calea cea bună, ceea ce este o excelentă veste, dar nu trebuie să abandonăm obiectivul pe care-l vizăm, trebuie să facem mai mult în privinţă factorilor de risc dacă vrem cu adevărat să atingem obiectivele până în 2020, subliniază Claudia Stein, director de cerecetare al biroului european al OMS.
Viitoarea generaţie
Nivelul tabagismului scade, cu excepţii rare, însă obezitatea creşte, subliniază Claudia Stein pentru AFP. „Nu dorim să câştigănm războiul contra alcoolului şi să-l pierdem pe cel contra obezităţii sau să anulăm progresele relevate în acest raport. Potrivit directorului OMS, Claudia Stein, dacă aceste cote nu scad, riscăm să dăm înapoi în privinţa speranţei de viaţă, ceea ce ar putea semnifica faptul că viitoarea generaţie să trăiască mai puţin, comparativ cu noi”.
OMS subliniază, de altfel, că diferenţele între ţările regiunii,în termenii speranţei de viaţă la naştere şi mortalitate infantilă, au scăzut, dar în continuare rămân inacceptabil de ridicate. Potrivit cifrelor valabile pentru 2010, citate în raport, diferenţa este de 11 ani la speranţa de viaţă între nivelul de sus şi cel de la baza clasamentului.