Diabet, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare sau articulare.... obezitatea face ravagii. Pe lângă faptul că degradează grav calitatea vieții, obezitatea este o boală cronică ce reduce în mod semnificativ speranța de viață.
Un nou studiu, publicat recent în revista The Lancet, trage un puternic semnal de alarmă: obezitatea se propagă ca o epideme în toate regiunile globului. În 1975, la nivel global erau 105 milioane de persoane obeze, iar în 2014, 641 de milioane.
Cercetătorii de la școala de sănătate publică a Imperial College din Londra au monitorizat indicele de masă corporală (IMC) a aproximativ 19 milioane de persoane, cu vârste peste 18 ani. Monitorizarea a fost efectuată între 1975 și 2014, în 186 de țări. Obiectivul acestui studiu este de a genera o reacție puternică împotriva acestui fenomen.
Femeile sunt cele mai amenințate
Dacă această tendință persistă, nu vom mai fi capabili să stopăm progresia obezității pentru a reuși să revenim la nivelul anului 2010, până în 2025, când mai mult femeile vor fi afectate de obeziatea morbidă, decât de slăbirea excesivă, previne profesorul Majid Ezzati, citat de metronews.
Potrivit autorilor acestui studiu, este necesar să se înțeleagă riscurile majore legate de obezitate și că epidemia acestei boli este provocată de consumul produselor alimentare industriale, foarte bogate în glucide transformate. De aceea, se recomandă să ne bazăm mai puțin pe alimentate gata preparate și cumpărate și mai mult pe ceea ce pregătim noi înșine, acasă, pe fructe și legume proaspete.