Glioblastomul este tumora cerebrală cea mai frecventă la adult. Malignă, această tumoră este dificil de tratat și persoanele afectate au o speranță de viață redusă. Astfel, pentru pacienții care cumuleză chimioterapie și radioterapie speranța de viață este în medie de 14,6 luni.
Această tumoră cerebrală este una misterioasă. Nu se cunoaște foarte bine cauza acesteia, exceptând persoanele care au făcut iradiere a creierului pentru o altă patologie. În ultimii ani, numărul bolnavilor cu glioblastom a crescut în țările occidentale. Numeroase studii avertizează asupra riscurilor induse de undele emanate de telefoanele mobile.
Un studiu, publicat recent în revista Cancer Cell, deschide o cale către un nou tratament al glioblastomului, care se diferențiază în mod special prin dificultatea vindecării. Autorii studiului au fost interesați prioritar tocmai de această particularitate și susțin că au găsit un răspuns, transmite pourquoidocteur.
Glioblastomul este foarte sever, în parte din cauza celulelor sușe, care permit tumorii să se regenereze. Cercetătorii au analizat compoziția acestor celule sușe și au descoperit nivelul ridicat al unei proteine, numită TRF1 (telomeric repeat binding factor). Această proteină este una dintr-un ansamblu de proteine, care protejează telomerii (zona a ADN din extremitatea unui cromozom).
TRF1 are un rol important în regenerarea celulelor canceroase. Primul test: a elimina TRF1 la rozătoare cu glioblastom în curs de formare. Tumora s-a oprit din evoluție și speranța de viață a crescut cu 80%.
Apoi, același procedeu pe oameni, folosind un compus chimic care blochează producția TRF1. Și, de asemenea, rezultatele sunt edificatoare: tumora nu s-a mărit și speranța de viață crește.
Următoarea etapă: cercetătorii trebuie totuși să evalueze eficiența inhibitorilor TRF1, atunci când sunt combinați cu alte tratamente contra glioblastomului.