O formă „reversibilă” de moarte? Oamenii de știință reînvie celulele din organele porcilor morți

04 Aug 2022
O formă „reversibilă” de moarte? Oamenii de știință reînvie celulele din organele porcilor morți

Cercetătorii care au reînviat anterior unele celule ale creierului la porcii morți au reușit să repete procesul în mai multe organe. Definiția medicală a morții ar putea avea nevoie de actualizare, scrie New York Times.

Porcii zăceau morți în laborator de o oră - nu circula sânge în corpurile lor, inimile lor erau nemișcate, undele creierului lor plate. Apoi, un grup de oameni de știință de la Yale a pompat o soluție personalizată în corpurile porcilor morți cu un dispozitiv similar cu o mașină inimă-plămân.

Ceea ce s-a întâmplat apoi adaugă întrebări la ceea ce știința consideră zidul dintre viață și moarte. Deși porcii nu au fost considerați în niciun fel conștienți, celulele lor aparent moarte au reînviat. Inimile lor au început să bată pe măsură ce soluția, pe care oamenii de știință au numit-o OrganEx, a circulat în vene și artere. Celulele din organele lor, inclusiv inima, ficatul, rinichii și creierul, funcționau din nou, iar animalele nu au înțepenit niciodată ca un porc mort tipic.

Alți porci, morți de o oră, au fost tratați cu ECMO, o mașină care pompa sânge prin corpurile lor. Au devenit rigide, organele lor s-au umflat și s-au deteriorat, vasele lor de sânge s-au spart și aveau pete violete pe spate unde s-a acumulat sânge.

Cercetătorii spun că obiectivele lor sunt de a crește într-o zi aprovizionarea cu organe umane pentru transplant, permițând medicilor să obțină organe viabile mult timp după moarte. Și, spun ei, speră că tehnologia lor ar putea fi folosită și pentru a preveni deteriorarea gravă a inimii după un atac de cord devastator sau a creierului după un accident vascular cerebral major.

Grupul, condus de dr. Nenad Sestan, profesor de neuroștiințe, de medicină comparată, de genetică și de psihiatrie la Școala de Medicină din Yale, a fost uluit de capacitatea sa de a reînvia celulele.

„Nu știam la ce să ne așteptăm”, a spus dr. David Andrijevic, neurolog la Yale și unul dintre autorii lucrării. „Tot ce am restaurat a fost incredibil pentru noi.”

La microscop, a fost dificil să diferențiem un organ normal și sănătos de un organ tratat post-mortem, a adăugat David Andrijevic.

Alți cercetatori care nu sunt asociați cu lucrarea au fost la fel de uimiți.

„Este incredibil, uluitor”, a spus Nita Farahany, profesor de drept Duke care studiază implicațiile etice, juridice și sociale ale tehnologiilor emergente. Și, a adăugat dr. Farahany, lucrarea ridică întrebări cu privire la definiția morții.

„Presupunem că moartea este un lucru, este o stare de a fi”, a spus ea. „Există forme de moarte care sunt reversibile? Sau nu?"

Asta i-a determinat să întrebe dacă ar putea reînvia un întreg corp, a spus dr. Zvonimir Vrselja, un alt membru al echipei Yale.

Soluția OrganEx conținea substanțe nutritive, medicamente antiinflamatoare, medicamente pentru prevenirea morții celulare, blocanți nervoși - substanțe care atenuează activitatea neuronilor și împiedică orice posibilitate ca porcii să-și recapete cunoștința - și o hemoglobină artificială amestecată cu sângele fiecărui animal.

Când au tratat porcii morți, anchetatorii au luat măsuri de precauție pentru a se asigura că animalele nu au suferit. Porcii au fost anesteziați înainte de a fi uciși prin oprirea inimii, iar anestezia profundă a continuat pe tot parcursul experimentului. În plus, blocanții nervilor din soluția OrganEx opresc nervii să declanșeze pentru a se asigura că creierul nu este activ. De asemenea, cercetătorii au răcit animalele pentru a încetini reacțiile chimice. Celulele individuale ale creierului erau vii, dar nu exista niciun indiciu al vreunei activități nervoase globale organizate în creier.

Mișcari ale capului

A existat o descoperire uluitoare: porcii tratați cu OrganEx au mișcat din cap când cercetătorii au injectat o soluție de contrast cu iod pentru imagistică. Dr. Latham a subliniat că, deși motivul mișcării nu a fost cunoscut, nu a existat nicio indicație privind vreo implicare a creierului.

Într-un interviu telefonic, el a explicat că OrganEx ar putea fi folosit în viitor în situații în care pacienții nu au moarte cerebrală, ci leziuni cerebrale, în măsura în care suportul de viață este inutil.

În majoritatea țărilor, a spus dr. Porte, există o politică de „fără atingere” de cinci minute după ce aparatul respirator este oprit și înainte ca chirurgii de transplant să preleveze organele. Dar, a spus el, „înainte de a te grăbi la sala de operație, vor trece minute suplimentare”, iar în acel moment organele pot fi atât de deteriorate încât să fie inutilizabile.

Și uneori, pacienții nu mor imediat când suportul de viață este încetat, dar inimile lor bat prea slab pentru ca organele lor să rămână sănătoase.

„În majoritatea țărilor, echipele de transplant așteaptă două ore” pentru ca pacienții să moară, a spus dr. Porte. Apoi, a spus el, dacă pacientul nu este încă mort, ei nu încearcă să extragă organe.

Ca rezultat, 50 până la 60 la sută dintre pacienții care au murit după ce a fost întreruptă întreținerea vieții și ale căror familii au dorit să-și doneze organele nu pot fi donatori.

Într-un interviu telefonic, el a discutat despre ceea ce a spus că sunt „întrebări dificile despre viață și moarte” pe care le ridică OrganEx.

„După definiția medicală și legală acceptată a morții, acești porci au fost morți”, a spus Parent. Dar, a adăugat el, „o întrebare critică este: ce funcție și ce fel de funcție ar schimba lucrurile?”

Ar mai fi porcii morți dacă grupul nu ar folosi blocanți nervoși în soluția sa și creierul lor ar funcționa din nou? Acest lucru ar crea probleme etice dacă scopul ar fi conservarea organelor pentru transplant și porcii și-ar recăpăta un anumit grad de conștiență în timpul procesului.

Dar restabilirea funcțiilor creierului ar putea fi scopul dacă pacientul ar fi suferit un accident vascular cerebral sever sau a fost o victimă a înecului.

„Dacă vom ajunge această tehnologie într-un punct în care poate ajuta oamenii, va trebui să vedem ce se întâmplă în creier fără blocanți nervoși”, a spus domnul Parent.

O altă problemă este implicațiile pe care le-ar putea avea OrganEx pentru definiția morții.

Dacă OrganEx continuă să arate că perioada de timp după care celulele nu se pot recupera de sânge și oxigen este mult mai lungă decât se credea anterior, atunci trebuie să existe o schimbare în momentul în care se stabilește că o persoană este moartă.

„Este ciudat, dar nu diferit de ceea ce am trecut prin dezvoltarea ventilatorului”, a spus Parent.

„Există o întreagă populație de oameni care într-o altă eră ar fi putut fi numiți morți”, a spus el.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră