Un bărbat din Galați a fost internat în Spitalul de boli infecțioase, diagnosticat cu meningită provocată de virusul West Nile, a anunțat Liliana Iordache, directorul Direcției de Sănătate Publică Galați.
”Bărbatul este internat în spital. (...) Infecția cu virusul West-Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările pot prezenta aspecte diferite: unele persoane pot prezenta simptome ușoare, incluzând febră, dureri de cap, greață, vărsături și uneori inflamarea ganglionilor limfatici și erupție cutanată pe fața anterioară și posterioară a toracelui și abdomenului. Persoanele infectate al căror sistem imunitar este scăzut, pot dezvolta o formă severă a bolii cu manifestări ce includ febră ridicată (39-40 grade Celsius), cefalee, dezorientare, fotofobie, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, paralizie, comă", a precizat Liliana Iordăchescu.
Bărbatul, în vârstă de 63 de ani din Galați, apicultor, se afla în zona comunei Foltești, când se presupune că a fost înțepat de țânțari purtători ai virusului West Nile.
Prevenirea înțepăturilor de țânțar
Dr. Tatiana Carata-Dejoianu, medic specialist medicină generală și epidemiologie în cadrul Centrului de diagnostic și tratament ”Victor Babeș” București, recomandă următoarele măsuri care previn înțepăturile de țânțar:
Folosirea pe pielea expusă a substanțelor care resping insectele când suntem în aer liber. Chiar dacă ieșim afară pentru scurt timp, poate fi sufficient pentru a fi înțepați de țânțari.
Sunt recomandat hainele cu mâneci lungi, a pantalonilor lungi, chiar a ciorapilor, dacă vremea permite, pentru a reduce riscul de înțepături când ne aflăm în exterior. Țânțarii pot înțepa și prin haine, așa încât aplicarea de substanțe care îi resping, pe bază de pemetrhin, pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele. Nu este necesară aplicarea substanțelor care resping insectele pe pielea acoperită de haine.
Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de țânțari. Este important să avem grijă să folosim substanțe care resping insectele și îmbracamintea cu mâneci lungi e bine să o purtăm mai ales seara și dimineața - sau să evităm activitățile în aer liber în acest interval.
Eliminarea țânțarilor de la locul de muncă, locuințe și din locurile de joacă.
Țânțarii își depun ouăle în apa stătătoare. Putem limita înmulțirea țânțarilor reducând locurile în care băltește apa din jurul caselor, blocurilor și din subsolurile blocurilor.
Unii țânțari au tendința să intre în casă. Îi putem împiedica verificând integritatea plaselor contra insectelor.