Potrivit unui studiu finalandez, antidepresivele favorizează apariția fracturilor de șold în cazul persoanelor în vârstă, suferinde de maladia Alzheimer.
Un nou studiu realizat la Universitatea of Eastern Finland demonstrează că medicamentele prescrise în cazuri de depresie, anexietate, insomnie și dureri cronice ar contribui la fragilizarea osului, favorizând apariția fracturilor de șold... transmite site-ul topsante. Cercetătorii finlandezi au studiat, între 2005 și 2011, 50.491 de persoane afectate de maladia Alzheimer. Vârsta medie a acestor persoane era de 80 de ani. Rezultatele obținute au fost comparate cu cele reieșite în cazul unui alt grup format din persoane vârstnice, care nu sufereau de boala Alzheimer.
Cercetătorii finlandezi au descoperit că persoanele afectate de boala Alzheimer, care foloseau în mod constant medicamente antidepresive, prezentau un risc de două ori mai mare de fractură de șold. Mai rău este că acest risc persistă și după încetarea administrării acestor medicamente aproximativ patru ani.
Cercetătorii finlandezi s-au axat pe antidepresivele folosite în mod curent. Dacă prescrierea de antidepresive este, în unele cazuri, necesară în cazul unor pacienți vârstnici, suferinzi de boala Alzheimer, este recomandată o monitorizare atentă a acestora cu scopul de a evita fragilizarea oaselor, subliniază cercetătorii finlandezi în publicația de specialitate International Journal of Geriatric Psychiatry.
De altfel, prescrierea de antidepresive persoanelor vârstnice a fost și este intens criticată de cercetătorii din lumea întreagă. Astfel, în februarie 2016, un studiu american arăta că aceste medicamente le pot provoca persoanelor în vârstă halucinații și stări de confuzie.