În privinţa preţului, medicamentele generice sunt mai ieftine pentru că există protecţia de patent a originalului care atunci când expiră permite celorlalţi producători să poată copia medicamentul original. Preţul unui medicamen generic obligatoriu este mai mic cu 35%, comparativ cu preţul medicamentului orginal, tocmai pentru că producătorul originalului a investit mai mult în cercetare, testare etc.
"Dar cine lansează asemenea informaţii pare să nu ştie nimic despre filozofia mediamentului sau a avut un sfătuitor rău intenţionat. Şi afirmaţiile trebuie însoţite de probe. Dar, iată cum, să-mi fie permis, se introduce o stare de teroare în rândul părinţilor, pentru că este vorba de acuzaţii aduse de un medic dintr-un spital pentru copii, dar şi al pacienţilor. Este grav şi cred că este necesară pronunţarea specialiştilor într-o dezbatere. Pentru că este foarte uşor să arunci pe piaţă o idee proprie, personală. Dar asta e bine până la un punct", subliniază prof. de Lupuleasa.
Potrivit acestuia, aproximativ 75% din medicamente sunt generice şi sunt de bună calitate. Ele sunt înregistrate prin Agenţia Europeană a Medicamentelor şi agenţiile naţionale ale medicamentelor din statele membre UE.
De asemenea, Agenţiei Naţioanela Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a reacţionat prompt. Potrivit ANMDM, „medicamentul generic” este „un medicament care are aceeaşi compoziţie calitativă şi cantitativă în ceea ce priveşte substanţele active şi formă farmaceutică asemănătoare celei a medicamentului de referinţă şi a cărui bioechivalenţă cu medicamentul de referinţă a fost demonstrată prin studii de biodisponibilitate corespunzătoare.”
Conform legislatiei în vigoare medicamentele generice pot intra pe piata farmaceutică numai după 10, maximum 11 ani de la autorizarea iniţială a medicamentului original
respectiv. Evaluarea echivalenţei terapeutice a medicamentelor generice cu cele de referinţă este făcută de şi celelalte autorităţi naţionale competente din SM ale UE, în cadrul procedurii de autorizare de punere pe piaţă.
Toate medicamentele puse pe piaţă sunt analizate din punct de vedere al calităţii, iar eliberarea seriilor de medicamente pe piaţă se face pe baza buletinelor de analiza care atestă conformitatea cu standardele de calitate, buletine verificate de o persoana calificată ((în accepţiunea Legii 95/2006, autorizată de ANMDM pe baza studiilor de specialitate) a producătorului / importatorului. În conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, persoan calificată verifică:
„a) în cazul medicamentelor fabricate în România, că fiecare serie de medicament a fost fabricată şi verificată în acord cu legile în vigoare în România şi în acord cu cerinţele
autorizaţiei de punere pe piaţă;
b) în cazul medicamentelor provenind din ţări terţe, indiferent dacă medicamentul a fost fabricat în Uniunea Europeană, că fiecare serie de produs a fost supusă într-un stat
membru unei analize calitative complete, unei analize cantitative cel puţin a tuturor substanţelor active şi a oricăror alte teste sau verificări necesare pentru asigurarea calităţii medicamentelor conform cerinţelor autorizaţiei de punere pe piaţă.”.
Medicamentel mai slabe
„Eu, când mă mai duc prin SUA, aduc antitermice de acolo, pentru că sunt mult mai eficiente. E foarte simplu. Şi apoi când vezi că un antibiotic nu merge şi aduci un alt antibiotic cu acelaşi nume al substanţei de bază şi funcţionează, ce părere aveţi? Sunt convins că fiecare vrea să-şi protejeze un business. Şi aşa le spun mereu... Cei care vreţi ca cele mai ieftine medicamente să fie în spitale, poate le-aţi vrea pentru copiii dumneavoastră...”. Medicamentele generice sunt utilizate pe scară largă în Europa, SUA şi în restul statelor lumii. În Europa, medicamentele generice asigură accesul la tratament pentru 500 de milioane de pacienţi, reprezentând 56% din totalul medicamentelor eliberate pe baza prescripţiei medicilor şi numai 22% din totalul cheltuielilor publice cu medicamente. Asociaţia Producători de Medicamente Generice din România precizează că toate medicamentele generice sunt analizate şi verificate periodic, conform procedurilor europene şi ia în calcul acţionarea în instanţă pentru aceste acuzaţii.