”Solicitați medicului sau asistentei să nu utilizeze mănuși cu pudră atunci când efectuează diverse manevre medicale: recoltare de sânge sau alte probe biologice, examinarea cavităților (gură, nas, urechi, vagin, rect), schimbarea pansamentelor etc. Mănușile cu pudră sunt nocive, atât pentru medici, dar mai ales pentru pacienți. Consecințele utilizării mănușilor pudrate sunt devastatoare. Pudra folosită la mănușile chirurgicale, care poate fi din talc sau amidon, a fost demonstrată ca fiind agent cauzator al mai multor complicații medicale”, explică prof. dr. Mihai Ionac, președintele Societății Române de Chirurgie Vasculară, șef al Clinicii de Chirurgie Vasculară și Microchirurgie Reconstructivă, pe portalul "Scoala pacientilor".
Riscuri
Inflamație locală prelungită: pudra poate amplifica și prelungi procesul inflamator. Acest lucru poate duce la edemul țesuturilor lezate, pentru procesul de vindecare fiind necesară sinteză suplimentară de fibrină. Inflamația poate întârzia procesul de vindecare și poate agrava cicatricile.
Dezvoltarea capacității de aderență: când se inițiază procesul de vindecare, fibrina formează o matrice în care fibroblastele pot migra în zona plăgii. După ce aceasta și-a îndeplinit rolul, în mod normal, ar trebui să se dizolve pentru a face loc țesuturilor ce apar în procesul de reparare. Dacă acest proces de “dizolvare” a fibrinei nu are loc din cauza prezenței pudrei, atunci apar aderențe anormale între țesuturi și organe.
Dezvoltarea granuloamelo: granuloamele se formează ca sistem de apărare împotriva pudrei, deoarece particulele de talc sau amidon sunt percepute ca și corp străin. Inițial, macrofagele încercuiesc particulele străine de pudră, apoi fibrina le ia locul. Dacă situația se cronicizează, se depozitează calciu. S-a observat că granuloamele induse de pudra de amidon și aderențele pot fi efectele secundare ale hipersensibilității față de pudră sau față de chimicalele din pudră.
Creșterea riscului de infecții: studiile au demonstrat că pudra pe plăgi poate crește semnificativ riscul de infecții. Pudra poate interfera cu protecția imunologică. Pudra distruge sistemul imunitar, permițând micro-organismelor să se multiplice, ceea ce va permite dezvoltarea infecțiilor.
De ani de zile, cercetătorii au avertizat că pudra de talc este periculoasă pentru respirația copiilor. De asemenea, pudra de talc este folosită curent prin aplicare directă sau pe articolele de lenjerie pentru menținerea uscată a zonelor genitale externe. Studiile arată ca pudrele pe bază de talc, folosite de femei pe termen lung pentru controlul mirosurilor sau umezelii vaginale, sunt asociate cu cancer ovarian.
Vedeţi aici care sunt complicaţiile expunerii la contactul cu manuşile pudrate.