Site-ul Maxime Messegue precizează că este una dintre legumele cele mai bogate în proteine. Potasiul contribuie la reglarea tensiunii arteriale și celelalte elemente ajută la combaterea retenției de apă în organism.
În plus, glutaminele au efect de regenerare a celulelor și fibrele permit reglarea tranzitului intestinal.
Datorită conținutului bogat în acizi fenolici și flavonoide, această legumă oferă protecție contra radicalilor liberi și, totodată, stopează procesul de înmulțire a celulelor maligne.
În același timp, sfecla elvețiană are proprietăți anti-diabet. Ea stimulează secreția de insulină.
Sfecla elvețiană se poate consuma preparată în vapori de apă sau crudă, în salate.
Frunzele de mangold se consumă când ating maturitatea. Pot fi folosite la sucuri, în salate sau la supe, ciorbe, sarmale și tot felul de alte preparate.
Nervura groasă nu se aruncă, se călește și se pregătește ca spanacul.
Ea este disponibilă până în luna noiembrie. Frunzele se păstrează mai bine dacă sunt desprinse de pe tijă. Ele se spală și apoi se congelează.