Manechinul Hanne Gaby Odiele: Mândră că e intersexuală!

28 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Manechinul Hanne Gaby Odiele: Mândră că e intersexuală!

Manechinul Hanne Gaby Odiele din Belgia a mărturisit, recent (luni, 23 ianuarie), în interviuri pentru USA Today și Vogue, că este intersexuală. Povestea ei este relatată pe larg de francetv info. 

Top model în vârstă de 29 de ani, Hanne Gaby Odiele este o prezență publică și nu se sfiește să vorbească despre caracteristicile ei sexuale – organe genitale, cromozomi ... – și că acestea nu corespund celor obișnuite unei femei sau unui bărbat. 

Interexualitatea este insuficient cunoscută, dar este valabilă între 0,05% și 1,7% din populație, potrivit ONU.

Fetița
Hanne Gaby Odiele avea două săptămâni, când părinții ei au aflat, după analize medicale speciale, că fetița lor e afectată de sindromul insensibilității la hormonii androgeni. Patrimoniul genetic al fetiței lor era masculin, cu cromozomi X și Y, dar cu o rezistență la hormonii masculini. Născută fără uter și fără ovare, Hanne Gaby Odiele avea testicule în interiorul corpului. 

Sunt mândră că sunt intersexuală, afirmă manechinul, care a defilat pe podium pentru celebri creatori din lumea modei: Dior, Alexander Wang, Chanel, Givenchy, Prada.  

Să vorbim despre asta 
Hanne Gaby Odiele nu a avut niciodată ciclu menstrual și nu va putea avea copii. "Dar nu am penis", spune manechinul." Sunt intersexuală, dar sunt mai mult femeie", adaugă ea. Unul dintre motivele acestor declarații publice, făcute de Hanne Gaby Odiele, este legat de atitudinea unor medici cu privire la persoanele intersexuale.

În cazul ei, medicii au procedat la extirparea testiculelor când avea zece ani. Atunci, părinților ei li s-a spus că intervenția chirugicală este necesară pentru a preveni riscul de cancer și dezvoltarea anormală ulterioară. La 18 ani, ea a mai fost supusă unei operații de reconstrucție vaginală.

Cine decide?
Totuși, potrivit unui profesor de pediatrie, citat de USA Today, nu sunt date clare și pe termen lung, care să demonstreze existența unui risc major de cancer pentru persoanele afectate de acest sindrom, dacă ele nu ar fi operate. În realitate, potrivit acestui specialist, majoritatea operațiilor sunt motivate de dorința de a avea copii cât mai aproape de normal. 

Unele lucruri nu au nevoie să fie modificate, afirmă un urolog pentru Vogue. În unele situații aceste intervenții chirurgicale se impun, dar în majoritate lor sunt de chirurgie estetică, deși  persoanele rămân cu cicatrici, cu imposibilitatea de a avea raporturi sexuale și sunt expuse riscurilor de menopauză prematură. 

"Nu este grav să fii intersexual", susține Hanne Gaby Odiele. Dar ea a recunoscut că este foarte furioasă pentru că asemenea operații încă se mai efectuează.

Tânara manechin din Belgia, căsătorită cu John Swiatek, tot manechin, a declarat că intenționează să ajute copiii intersexuali, în sensul ca aceștia, la vârsta când sunt adulți, să decidă asupra unor eventuale operații.

În mai 2016, Comitetul contra torturii din cadrul Națiunilor Unite și-a declarat preocuparea pentru acest tip de intervenții chirurgicale care nu sunt necesare și, adesea, ireversibile.

Potrivit Wikipedia, intersexualitatea presupune existența trăsăturilor specifice ambelor sexe la o persoană, fie că este vizibil la nivelul organelor sexuale externe, fie că nu poate fi văzut, deoarece presupune modificări interne. O situație frecventă de intersexualitate o reprezintă absența uterului sau a trompelor uterine la o persoană aparent de sex feminin, dar care poate avea în interior testicule slab dezvoltate. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră