Cercetătorii au studiat comportamentul unor şoareci modificaţi genetic, după ce le-au administrat timp de nouă luni o hrană bogată în grăsimi, zaharuri şi colesterol.
“Examinând creierul acestor şoareci, am descoperit o modificare chimică, similară celei observate în creierul bolnavilor de Alzheimer”, a explicat, într-un comunicat al institutului, Susanne Akterin, autoarea studiului.
Printre schimbările observate, cercetătorii au notat în special o creştere a fosfaţilor, împiedicând anumite celule să funcţioneze normal. Ei au mai remarcat şi că o cantitate importantă de colesterol în hrană reduce prezenţa unei proteine a creierului, denumită Arc, implicată în procesul de “stocare” a memoriei.
Aceşti şoareci au suferit în prealabil modificări genetice pentru a imita efectul unei variante a unei gene umane denumite apoE4, care constituie unul dintre marii factori de risc ai maladiei şi care are printre funcţii transportul colesterolului.
“Credem că un aport masiv de grăsime şi de colesterol, combinat cu alţi factori cum ar fi apoE4 pot să afecteze mai multe substanţe din creier, ceea ce poate fi una dintre cauzele dezvoltării maladiei Alzheimer”, a adăugat aceasta.
În Suedia, ţară cu nouă milioane de locuitori, 90.000 de persoane sunt afectate de această maladie, potrivit Institutului Karolinska.
Alzheimerul şi tulburările de memorie afectează peste 24 de milioane de persoane în întreaga lume (860.000 în Franţa, cu 165.000 de noi pacienţi anual), iar această cifră se va dubla la fiecare 20 de ani, susţine un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătății.