La majoritatea persoanelor diagnosticate cu gripă sezonieră, care au avut nevoie de spitalizare, s-a confirmat virusul tip A, subtipul H3N2, virusul care a provocat, până acum, şase decese.
În numai cinci zile, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina au fost confirmate 15 noi cazuri de gripă sezonieră, a anunţat Gabriela Gogiu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Olt. În ultima perioadă, au fost confirmate încă 15 cazuri cu gripă sezonieră (tip A subtip H3N2).
„În ultima perioadă, au fost confirmate încă 15 cazuri cu gripă sezonieră (tip A subtip H3N2). Toate cazurile s-au prezentat la SJU Slatina cu simptomatologie compatibilă cu gripa, respectiv: febră, debut brusc, dispnee, tuse, expectorație, cefalee, rinită, coriză, stare generală alterată. Cazurile confirmate sunt cu vârste între 19 şi 81 ani. Evoluția cazurilor a fost favorabilă. Nu s-au înregistrat decese prin gripă în acest sezon", a spus Gogiu.", a spus Gogiu.
Potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este 6, toate cu tip A, subtip H3N2.
De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, a gripei si a SARI şi până la data de 10.01.2017 au fost confirmate cu laboratorul 230 cazuri de gripă din care 172 cazuri tip A, subtip H3N2.
Epidemie de gripă!
În Franţa, autorităţile au declarat epidemie de gripă. În ultimele cinci săptămâni, peste un milion de persoane au consultat medicul pentru simptome de gripă, spitalele fiind extrem de solicitate: 13% dintre persoanele internate au vârste între 65 şi 79 de ani sau peste 80 de ani. Autorităţile franceze reamintesc că virusul A/H3N2 circulant în această iarnă, este acelaşi care în sezonul rece 2014-2015 a declanşat o epidemie de amploare care a provocat un număr record de decese în Franţa: 18.300.
Şi Spania se alătură ţărilor în care a fost declarată epidemia de gripă cu 100 de cazuri la 100.000 de persoane. La circulaţia acestui subtip, considerat agresiv, se mai adaugă diferenţele mari între temperaturile din timpul zilei şi nopţii: minus 2-3 grade Celsius noaptea, 15-17 grade Celsius, ziua.
La noi nu a fost declarată epidemie de gripă, dar există focare de gripă, unul dintre ele fiind izolat în Bucureşti. Doctorul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, spune că ne aşteptăm din clipă în clipă ca să se declare epidemie de gripă”. De altfel, la Spitalul MS Curie, aproximativ 30 de copii sunt internaţi cu viroze respiratorii şi gripă.