Fumătoarele sunt mai expuse riscului de lupus, comparativ cu femeile care n-au fumat niciodată. Acest risc se dublează, potrivit unui studiu american.
Leziuni cutanate, dureri articulare, probleme renale... Lupus, o boală autoimună încă insuficient cunoscută în privința factorilor de risc, este pusă în legătură directă cu tabagismul. Așa cum arată un studiu publicat în Annals of Rheumatic Diseases, fumătoarele sunt mai expuse riscului de lupus și renunțarea la țigară limitează probabilitatea de a suferi de această boală. Această observație privește o formă frecventă de lupus, care se caracterizează prin prezența de anticorpi anti-ADN în organismul pacientului. Prezenți în 50% până la 80% dintre cazurile de lupus, ei sunt specifici lupusului în particular dacă ei sunt la nivel ridicat, explică College Francais des Enseignants en Rhumatologie, transmite site-tul pourquoidocteur.
Pentru a formula aceste concluzii, cercetătorii de la Școala de Medicină Harvard (SUA) au analizat mii de femei monitorizate din anii 1980, aproximativ 400 dintre ele suferinde de lupus eritematos diseminat. În acest grup, prezența fumătoarelor era mai redusă.
Autorii studiului au observat că riscul de a prezenta auto-anticorpi specifici lupusului era dublu, în cazul fumătoarelor. Ceea ce nu s-a observat la nefumătoare. De asemenea, cercetătorii americani au mai ajuns la o concluzie importantă: numărul țigărilor fumate într-un an influențează apariția acestei boli. Această legătură este explicată prin mecanismele de acțiune ale tutunului asupra organismului. În primul rând, țigările accelerează stresul oxidativ și producția de molecule inflamatorii. În al doilea rând, țigările favorizează mutațiile genetice.