Tratamentele biologice sporesc șansa unei vieți aproape normale în cazul pacientului diagnosticat cu psoriazis, subliniază locotenent medic dr. Mihaela Georgescu, medic specialist dermatovenerologie în Spitalul Militar Central Universitar Carol Davila.
”Pacienţii sunt îndemnaţi să se prezinte la doctorul dermatovenerolog pentru a fi luaţi în evidenţă şi a stabilit un plan de tratament adecvat stadiului bolii. Mai ales, că noile terapii biologice oferă şansa unei vieţi aproape normale, adresându-se nu doar leziunilor cutanate, ci procesului inflamator sistemic manifestat cel mai frecvent prin dureri şi creşterea în dimensiuni a articulaţiilor. Pentru a beneficia de aceste tratamente biologice este necesară parcurgerea unor etape, respectiv evaluarea clinică (cu ajutorul indexurilor bolii PASI şi DLQI), biopsia cutanată (rezultatul histopatologic certifică diagnosticul de psoriazis vulgar), efectuarea a două terapii clasice standard (PUVA, NB-UVB, Neotigason, Metotrexat) care s-au dovedit ineficiente în decurs de 6 luni”, precizează specialistul.
O boală inflamatorie cronică
Dr. Georgescu precizează că ”psoriazisul vulgar este o afecţiune inflamatorie cronică care, din fericire, prezintă şi perioade de remisiune a bolii, respectiv fără leziuni cutanate”. Principalii factori implicați în apariția acestei boli sunt: stresul, factori de mediu, infecții, mai ales Streptococul beta hemolitic. ”Predispoziția la boală poate fi moştenită de la părinţi, riscul fiind mai crescut dacă ambii părinţi prezintă psoriazis vulgar, faţă de doar un părinte”, subliniază dr. Georgescu.
Simptome
”Boala se manifestă prin leziuni roşii, cu scuame, dispuse pe anumite zone (coate, genunchi, scalp, faţa anterioară a gambelor, zona sacrată), dar poate afecta şi tot corpul. Nu numai pielea este afectată, ci şi unghiile. Datorită inflamaţiei sistemice psoriazisul vulgar este strâns legată de bolile cardiovasculare, crescând riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral, ateroscleroză sistemică, diabet zaharat, nivele crescute de grăsimi în sânge. Afectarea articulaţiilor este severă, cu distrugerea lor ireversibilă dacă nu se intervine terapeutic corect şi la timp” , avertizează dr. Georgescu.
Stilul de viață
Psoriazisul vulgar nu este o boală contagioasă, adică nu se ia prin atingere, ”putem da mâna cu cei care au leziuni de psoriazis, îi putem îmbrăţişa, se pot coafa sau tunde” , avertizează dr. Georgescu.
Specialistul insistă asupra stilului de viață al pacientului cu psoriazis, constând în reducerea stresului, o alimentație echilibrată, bogată în pește, carne de curcan. renunţarea la fumat şi consum moderat de alcool, folosirea de creme emoliente, cură heliomarină.