Autorii studiului au comparat acest grup de persoane cu fraţii şi surorile lor care nu au trecut prin experienţa unui traumatism cerebral. Voluntarii din acest studiu au fost monitorizaţi pâna la vârsta medie de 41 de ani.
Cercetătorii britanici au demostrat că persoanele care au suferit în copilărie leziuni cerebrale sunt expuse riscului unor probleme de sănătate şi de inserţie socială.
Am descoperit că un traumatism cerebral ce a avut loc în copilărie deschide calea unui risc ulterior, chiar de moarte prematură. Aceste persoane au nevoie de consultaţii psihiatrice, au un nivel mai scăzut de educaţie etc. spune Seena Fazel de la Universitatea Oxford. Efectele sunt mai puternice în cazul persoanelor care au suferit traumatisme grave sau repetate şi pentru cei răniţi la vârste înaintate, subliniază raportul consacrat acestui studiu.
Mai precis, trei sferturi dintre copiii care au avut o leziune cerebrală sunt susceptibili de a avea nevoie de pensie de invaliditate, iar 60% ar putea fi în situaţia de a nu obţine o calificare la finalul liceului. În plus, aceşti copii au un risc dublu de a fi spitalizaţi din motive psihiatrice.
Totuşi, într-un articol care însoţeşte acest studiu efectuat în Suedia, doctorii Donald Redelmeier şi Sheharyar Raza, de la Departamentul de medicină al Universităţii din Toronto, precizează că majoritatea oamenilor par să se refacă total după comoţii cerebrale, fără urmări pe termen lung.
În plus, durata medie de monitorizare a voluntarilor din acest studiu este de numai opt ani, insuficienţi pentru a stabili consecinţele pe termen lung a unui traumatism cerebral. Huw Williams, profesor asociat de neuropsihologie la Universitatea Exeter, spune că leziunile cerebrale reprezintă o problemă pe termen lung.