Infecţia la rădăcinea dinţilor (parodontita aplicală) măreşte riscul de boli coronariene, potrivit unui studiu publicat în Journal of Dental Research. Chiar dacă această infecţie este adesea asimptomatică, ea este destul de frecventă, afectând o persoană din patru, potrivit acestui studiu.
Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki au efectuat un studiu pe un lot de 508 persoane cu vârsta medie de 62 de ani, care aveau o suferinţă caradiacă. Pentru a stabili efectele asupra sănătăţii buco-dentare, cercetătorii finlandezi au analizat dinţii participanţilor cu ajutorul tomografiei panoramice (tehnică medicală imagistică) şi a angiografiei pentru a observa vasele sanguine.
Infecţiile dentare provoacă tulburări cardiace
Rezultatele au arătat că o treime din participanţii la studiu (33%) aveau o problemă cardiacă şi peste jumătate dintre ei (58%) sufereau de parodontită apicală (PA), o leziune la nivelul rădăcinii dintelui. Infecţia dentară de acest tip, numită parodontita apicală este o reacţie de apărare a corpului faţă de infecţia microbiană de la nivelul pulpei dentare.
Cercetătorii au descoperit, totodată, că infecţiile de la rădăcina dentară sunt corelate cu un nivel ridicat de anticorpi legaţi de bacteriile care provoacă infecţiile. Aceasta demonstrează că infecţiile buco-dentare afectează şi alte părţi ale corpului.
Sindromul coronarian acut este 2,7 ori mai frecvent la pacienţii cu dinţi netrataţi şi care au nevoie de un tratament de canal, comparativ cu persoanele care nu au această problemă, explică cercetătorul John Liljestrand.
Aceste leziuni inflamatorii sunt uşor de depistat cu raze X, precizează prof. Lijerstrand. Este deci esenţială consultarea periodică a medicului dentist.
Studiul finlandez confirmă concluziile unui alt studiu, american, care demonstra, recent, că lipsa igienei dentare măreşte riscul de accident vascular cerebral.