Autorităţile sanitare americane au anunţat, la 4 noiembrie, că 13 pacienţi au fost infectaţi cu un patogen fungic, numit Candida auris. Patru dintre ei au decedat, dar cauzele precise ale morţii sunt incerte, au precizat Centrele Americane pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC).
Această infecţie, care se transmite mai mult în spitale, a fost calificată de CDC ca fiind o ameninţare la nivel mondial, încă din luna iunie. Infecţia poate afecta canalele auditive, căile urinare, dar poate pătrunde în circuitul sanguin.
Pentru prima dată, această infecţie a fost descrisă în 2009, după ce a fost descoperită la un pacient în Japonia.
Trebuie să acţionăm imediat pentru a înţelege mai bine şi a stopa extinderea acestei ciuperci rezistente la antibiotice, spune directorul CDC, Tom Frieden. Este o nouă ameninţare şi trebuie să protejăm pacienţii vulnerabili şi pe ceilalţi, a mai precizat directorul CDC.
Şapte cazuri detectate în perioada mai 2013 şi august 2016 au fost descrise de CDC într-un raport lunar. Alte şase cazuri au fost identificate după perioada enunţată în acest raport şi sunt, în prezent, în atenţia specialiştilor.
Privitor la primele şapte cazuri, toţi pacienţii sufereau şi de alte tulburări medicale grave, pentru care au fost spitalizaţi, în medie, timp de 18 zile, perioadă în care a fost identificată Candida auris, potrivit raportului. Totuşi, nu este sigur dacă decesul celor patru pacienţi este legat de infecţia cu Candida auris sau mai curând de alte probleme medicale, se precizează în raport. Suşele ciupercii Candida auris, descoperite la pacienţii americani, prezentau 71% rezistenţă la unele medicamente, ceea ce complică foarte mult tratamentul, precizează CDC.
Eşantioanele suşelor Candida auris prelevate în alte ţări au rezistat la trei principale tipuri de tratamente antifungice, subliniază raportul. Testele de laborator au arătat că suşele descoperite în SUA erau legate de suşele depistate în Asia de Sud şi în America de Sud, dar niciunul dintre pacienţi nu a călătorit în acele zone şi nu a avut o legătură specială cu aceste regiuni. În afară de Japonia, infecţia cu
Candida auris a mai fost detectată în Africa de Sud, Columbia, Coreea de Sud, India, Israel, Kenya, Kuweit, Pakistan, Regatul Unit şi Venezuela.
Potrivit CDC, la unii pacienţi Candida auris poate pătrunde chiar în circuitul sanguin şi, astfel, să se propage în tot corpul, provocând infecţii invazive grave. Adesea, această ciupercă nu răspunde la antifungice, ceea ce face foarte dificil tratamentul infecţiei.
Pacienţii internaţi în secţiile de terapie intensivă perioade îndelungate sau au catetere şi care au făcut deja tratamente cu antibiotice sau medicamente antifungice formează o categorie expusă riscului de infecţie cu Candida auris, potrivit CDC.