În doze mici, aspirina previne nașterile premature!

30 Iun 2017 | scris de Magda Marincovici
În doze mici, aspirina previne nașterile premature!

Un studiu publicat în revista New England Journal of Medicine sugerează că aspirina ar putea reduce riscurile de preeclampsie în cazul femeilor cu risc major, transmite site-ul pourquoidocteur. 

Preeclampsia se manifestă prin creșterea presiunii arteriale. Reducând fluxul sanguin spre placentă și bebeluș, preeclampsia provoacă nașterea prematură.

Mai multe studii au arătat că administrarea aspirinei în doze mici permite prevenirea riscului de preeclampsie în cazul femeilor cu risc (diabet, hipertensiune cronică, sarcină multiplă sau la prima sarcină). În prezent, aspirina este singurul medicament folosit în cazul femeilor care au  preeclampsie în antecedent, cu scop preventiv.

Obiectivul cercetării realizate de echipa de la King’s College Londra și de la Universitatea Exeter (Marea Britanie) l-a reprezentat validarea eficienței acestui tratament ca prevenție primară. Pentru aceasta, specialiștii britanici au selectat peste 1.800 de femei cu risc din Europa și Israel. 

Jumătate dintre femei au primit 150 mg de aspirină zilnic în toată perioada de sarcină, în timp ce cealaltă jumătate, placebo. Medicii nu au ținut seama care sunt femeile ce au primit aspirină.

Dacă aspirina nu a redus incidența preeclampsiei la aceste femei, totuși numărul nașterilor premature a scăzut drastic.

Nașterile înainte de săptămână a 34-a de sarcină au scăzut cu 82% și cele înainte de săptămână a 37-a, cu 62%.

Pentru prof. Kypros Nicolaides, coordonatorul acestui studiu, aceste rezultate sunt dovada definitivă că o doză mică de aspirină, chiar din primul trimestru de sarcină, reprezintă un tratament simplu pentru prevenirea preeclampsiei. O doză care, de altfel, este lipsită de riscuri pentru făt.

Pe site Centrului de referință pentru agenții teratogeni (CRAT) se precizează că aspirina poate fi folosită indiferent de stadiul sarcinii. În schimb, dozele de peste 500 mg sunt contraindicate, începând cu săptămâna a 6-a de sarcină. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră