Cauzele hipertrofiei cardiace pot fi multiple. În cele mai multe dintre cazuri, extinderea şi îngroşarea muşchiului inimii ar putea chiar să declanşeze decesul unei persoane.
Hipertrofia cardiacă este un răspuns a miocardului la diverşi stimului fiziologici, patologici, mecanici şi hormonali, care îngreunează activitatea şi măresc efortul depus de inimă.
Hipertrofia inimii poate să apară atât la sportivii care fac exercitii aerobice intense în mod regulat, dar şi la persoanele care nu fac sport, ca rezultat al unor condiţii patologice, inclusiv condiţii care afectează valvele inimii. În aceste situaţii, inima se măreşte, în încercarea de a compensa cantitatea insuficientă de sânge oxigenat.
În majoritatea cazurilor, creşterea şi extinderea în mod excesiv a muşchiului cardiac este înregistrată la nivelul ventriculului stâng şi drept. Aceste zone sunt responsabile pentru pomparea sângelui: ventriculul stâng pompează majoritatea cantitătii sângelui în corp, în timp ce ventriculul drept furnizează sânge doar plămânilor. Hipertrofia inimii poate să apară în fiecare din cele doua ventricule. Principala problemă o reprezintă reducerea fluxului de sânge de la şi spre inimă.
Surse din "medicina legală" spun că hipertrofia cardiacă poat fi asociată cu consumul de substanţe toxice, ştiut fiind că, în cazul fotbalistului decedat pe stadionul Dinamo, se fac inclusiv texte toxicologice.
De asemenea, potrivit aceloraşi surse, se fac investigaţii histopatologice, constând în recoltarea de probe din fiecare organ. Aceleaşi surse relevau faptul că autopsia poate evidenţia particularităţi anatomice, proprii victimei. De exemplu, recent, un cioban în vârstă de 29 de ani s-a prăbuşit brusc, în timp ce mulgea o oaie. Cu toate manevrele, ciobanul a decedat, iar la autopsie s-a descoperit că avea o malformaţie congenitală care i-a limitat brusc circulaţia sângelui. Şi, totuşi, ciobanul a trăit cu această malformaţie gravă până la vârsta de 29 de ani.