Trei directori de spitale din Bucureşti şi-au exprimat opinia în legătură cu plata gărzilor suplimentare. Toţi trei sunt de acord cu cerinţelor medicilor. Toţi trei spun că un medic plătit corect este în beneficiul pacientului şi societăţii. Toţi subliniază că medicul trebuie astfel plătit încât să vrea să facă gardă.
Dr Narcis Copcă , managerul Spitalului Clinic „Sfânta Maria” din Bucureşti: Medicii au un salariu care îi bagă în puşcarii!
Doctorul Narcis Copcă observă că este entru prima dată, după instaurarea plăţii bolşevice a medicilor, când aceştia îşi cer drepturile la plata gărzilor. Peste tot există, în asemenea situaţii, negocieri pentru a se găsi soluţia plăţii drepturilor salariale, ceea ce se raportează, în final asupra calităţii actului medical, evident, în beneficiul pacienţilor şi al societăţii.
În România, sunt aproximativ 13.500 medici de spital. Din păcate, aceşti au un salariu care îi bagă în puşcării, pentru că sunt împinşi la a accepta plicul de la pacient.
Prof. dr Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice: Mai mult curaj, domnule ministru!
„Mi se pare corect ceea ce cer medicii. Ei au dreptul nu numai la plata corectă, ci şi la zile libere, după efectuarea gărzii. De exemplu, la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice sunt, în medie, 80 – 120 de urgenţe în 24 de ore. La spitalele de urgenţă, gărzile, în majoritatea lor sunt dificile, ficare pacient este un caz particular, fiecare pacient are propriul lui comportament. Noi avem patru linii de gardă: una, cu medic primar şi specialsit, a doua, cu medic specialist, a treia, cu medic rezident şi a patra, cu medic anestezist. Suntem cu gărzile suplimentare plătite. Şi eu fac gărzi, aşa cum face şi prof. Dan Enescu la Spitalul „Grigore Alexandrescu sau prof. dr. Burnei, la Spitalul „MS Curie”. Ideea este că medicul trebuie să fie plătit corect şi să beneficieze de liber după efectuarea gărzii, în aşa fel încât medicul să vrea să facă gardă”, spune prof. dr. Monica Pop.
La întrebarea ce i-ar recomanda ministrului sănătăţii Voiculescu în această situaţie, prof. dr. Monica Pop ne-a răspuns: „Mai mult curaj şi întâlnirea cu câţiva directori de spitale, cu experienţă pentru a ajunge la o soluţie corectă”.
Teodor Buzatu, managerul Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti: Dacă creşte cuantumul plăţii gărzilor e foarte bine
„Dacă se măreşte cuantumul plăţii gărzilor este foarte bine, deoarece medicii vor fi doritori să facă gărzi. La spitalul nostru, în perioada concediilor de vară, a sărbătorilor de iarnă apelăm, pentru gardă, la medici din afară, spune Teordor Buzatu, managerul Spitalul „Marie Curie”.
În prezent, potrivit acestuia, plata unei gărzi, calculată la salariul de bază, este între 300 şi 180 de RON. „E foarte puţin în condiţiile în care la un spital de urgenţă, şi pentru copii, gărzile sunt extrem de dificile şi foarte mulţi părinţi s-au obişnuit să nu mai treacă cu copilul pe la medicul de familie, ci vin cu el direct la camera de gardă”. Sigur, dacă va creşte cuantumul, medicii vor fi interesaţi să facă gardă. De altfel, managerul Teordor Buzatu consideră garda o pepienieră. „Vin medici din afara, se acodomează cu profilul spitalului şi noi îi putem selecta în vederea angajării”.
Anual, la unitatea de primiri urgenţe a Spitalul Clinic „Marie Curie” din Bucureşti sunt consultaţi între 98.000 şi 105.000 copii. Iar, anual, în acest spital, sunt internaţi 23.000 de copii din toată ţara. Şi, atenţie, de soarta acestor zeci şi zeci de mii de copii se ocupă... aproximativ 110 medici.