În opinia ministrului, OUG 20 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016 reprezintă "un lucru bun".
Vom avea o rectificare, probabil, în luna octombrie. Dar sperăm ca lucrurile să meargă în direcţia bună. Suntem conştienţi că ceva trebuie făcut şi pentru această categaorie de bugetari, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, după discuţiile cu liderii sindicali.
Liderii sindicali de la Sanitas au reacţionat după ce o ordonanţă de urgenţă privitoare la plata gărzilor suplimentare pentru medici a fost adoptată săptămâna trecută.
“Este o nemulţumire generalizată, care vine pe fondul celor nouă luni de negocieri, în care am descoperit câteva lucruri cu care nu suntem de acord. În primul rând, diferenţele foarte mari între aceleaşi tipuri de profesii în spitalele neclinice şi spitalele clinice, diferenţe foarte mari între nivelul de pregătire de postliceală şi studii superioare, excluderea în totalitate a personalului tehnic administrativ din spitale şi a colegilor noştri din DSP, aici am în vedere funcţionarii publici şi cei din creşe”, spune Marius Sepi, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Sanitas.
Liderul sindical a explicat că pe salariaţii din sănătate i-a nemulţumit şi apariţia Ordonanţei 43, prin care vor fi creşteri salariale pentru personalul tehnic din ministere.
“Săptămâna trecută a apărut Ordonanţa 43 prin care, dintr-o dată, s-au găsit resursele financiare necesare pentru a asigura o creştere salarială pentru personalul tehnic din ministere. Asta după ce la întâlnirile cu miniştrii Muncii şi Sănătăţii, de acum două săptămâni de la Guvern, ni s-a spus foarte clar că nu sunt bani şi că se va interveni pe Legea de salarizare de la 1 septembrie. Suntem în data de 5 şi deocamdată nu am primit nicio invitaţie. Luăm în calcul greva generală, 100 la sută. Pregătim o grevă generală adevărată în sistemul de sănătate şi de asistenţă social”, a mai spus prim-vicepreşedintele Sanitas.
El a precizat că nu i se pare normal ca în aceeaşi profesie să fie diferenţe salariale de peste 800 de lei, în spitalele clinice şi neclinice, iar între colegii cu studii posticeale şi cei cu studii universitare diferenţa să fie şi de 1.200 lei.
Reprezentanţii Federaţii Sanitas negociază, luni şi la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
Înainte de această rundă de discuţii, Marius Sepi mai declara că " Ni se spune foarte clar că situația riscă să iasă de sub control. Și, da, pregătim o grevă generală adevărată în sectorul de sănătate și de asistență socială pentru că noi, Federația Sanitas, nu suntem Facebook".