Studiul promovează ideea că un mai bun tratament al accidentelor ischemice tranzitorii (AIT), simptome cu risc major, ce preced accidentele vasculare cerebrale chiar cu câteva luni înainte, ar putea permite reducerea considerabilă a atacurilor cerebrale fatale. Aceasta este teorie. Practic, este o problemă. AIT-le sunt dificil de detectat, deoarece sunt puţin cunoscute. AIT-le se manifestă prin tulburări de vorbire, stare de slăbiciune la nivelul braţelor sau picioarelor, paralizia acestora, tulburări de vedere sau de echilibru...
Comparativ cu AVC-ul, aceste simptome sunt efemere, ele dispărând în câteva secunde sau câteva minute. În plus, simptomele enumerate se pot asocia cu numeroase alte boli, ceea ce complică diagnosticul de AVC potenţial.
Până acum, când pacienţii făceau un AIT, ei erau transportaţi de urgenţă la spital. Dar cum simptomele dispăreau rapid, ei erau trimişi acasă, cu indicaţia de a lua legătura cu medicul lor de familie, explică Pierre Amarenco, şeful serviciului neurologie al Spitalului Bichat din Paris şi coordonator al studiului. Examenele prescrise se făceau în următoarele două săptămâni, timp în care mulţi dintre aceşti pacienţi făceau un AVC. Totuşi, AIT-le preced aproximativ un sfert din AVC-le şi ar putea ajuta la prevenirea unui AVC din cinci.