Cercetătorii au analizat RMN creierul a 38 de femei la premenopauză, într-o stare de sănătate fizică bună şi care nu luau contraceptive hormonale.
Examenul RMN era destinat evidenţierii a ceea ce se petrece în creierul femeilor. Cele 38 de femei au fost separate în două grupuri: cele care se aflau în faza luteală, la mijlocul ciclului, şi cele care se aflau în zona foliculară, prima parte a ciclului.
Faza luteală începe după ovulaţie şi are o durată medie de 14 zile la femeia care nu este însărcinată şi se sfârşeşte în ziua întâi a următoarei menstruaţii.
Faza foliculară reprezintă perioada cuprinsă între prima zi a ciclului menstrual (prima sângerare) până la debutul ovulaţiei. Durata fazei foliculare este în medie între 10 şi 14 zile.
Autorii studiului spun că totul este subsumat hormonilor. Studiul evidenţiază diferenţele de conexiune între cele două zone ale creierului activate în momentul ciclului menstrual al femeilor.
Astfel, femeile sunt mai puţin susceptibile de a avea un comportament adictiv atunci când raportul progesteron – estrogen este ridicat (perioada luteală).
Dar sindromul de retragere este accentuat atunci când nivelul hormonilor este coborât, adică în perioada foliculară. Progesteronul are, aşadar, o acţiune anti-adicţie. Potrivit cercetătorilor, cea mai bună perioadă pentru a decide renunţarea la fumat este după ovulaţie şi înainte de menstruaţie.