Jumătate dintre femeile aflate în această stare de confuzie în procesul de FIV efectuat în Olanda au născut s-au sunt însărcinate. Unii embrioni au fost congelaţi şi sunt încă disponibili pentru alte 26 de cupluri, transmite franceinfo.
În perioada dintre jumătatea lunii aprilie 2015 şi jumătatea lunii noiembrie 2016, a fost comisă o greşeală de procedură în laboratorul de FIV, se precizează într-un comunicat al UCM Utrecht, situat în centrul Olandei.
Este posibil ca spermatozoizii unui alt cuplu care a urmat tratament să fi fost folosiţi la fecundarea ovulelor a 26 de cupluri, mai precizează centrul medical. Există o posibilitate ca ovulele să fi fost fecundate cu spermatozoizi unui alt bărbat şi nu de tatăl dorit.
Deşi şansele ca să se fie produs o asemenea eroare par să fie mici, ele nu pot fi totuşi excluse, se menţionează în comunicat.
Centrul medical a lansat, imediat, o anchetă pentru a descoperi condiţiile care au făcut posibilă o asemenea eroare de procedură şi a luat legătura cu părinţii sau viitorii părinţi implicaţi în această poveste. UMC Utrecht vrea să afle cum poate să limiteze pe cât posibil consecinţele pentru cupluri şi laborator, se subliniază în comunicat.
Consiliul de administraţie va face totul pentru a face lumină cât mai rapid posibil în această poveste.
În timpul fertilizării in vitro, femeile au primit un tratament hormonal pentru stimularea producţiei de ovocite, care sunt prelevate sub anestezie locală şi fecundate cu spermă în eprubetă. Unii dintre embrionii obţinuţi în acest mod sunt reimplantaţi în uterul femeii. Rata de succes este între 15% şi 25%. Embrionii pot fi congelaţi în vederea utilizării lor ulterior.
În 2012, o mamă a depus o plângere pentru neglijenţă contra unei clinici din Singapore, după ce sperma soţul ei a fost înlocuită cu cea a unui necunoscut. Femeia de origine chineză a avut bănuieli în privinţa copilului ei, născut în 2010, deoarece avea părul şi pielea de culoare diferită de cea a tatăl lui.