Fierul este un oligo element esențial în procesul de dezvoltare a creierului bebelușului, în special în primul trimestru de sarcină. De altfel, în 2014, un studiu american arăta că riscul de autism la copil este de cinci ori mai mare dacă femeia a avut carențe de fier în perioada sarcinii.
Cercetătorii belgieni au efectuat studii pe un eșantion reprezentativ format din 1.900 de femei, europene și însărcinate. Vârsta participantelor la studiu și indicele lor de masă corporală (IMC) au fost elemente de care cititorii au ținut seama în acest studiu.
Rezultatul: 35% dintre femeile participante prezentau carență de fier mai mult sau mai puțin severă. Printre acestea, 20% sufereau, în plus, de hipotiroidie.
Curcan, sardine, tofu...
Fierul este implicat în buna funcționare a glandei tiroide. Când fierul lipsește, secreția de triiodotironină și tiroxină (doi hormoni) scade, ceea ce se traduce prin stări de oboseală accentuată, hipotermie, o încetinire a ritmului cardiac (bradicardie) și/sau luarea în greutate.
La femeile însărcinate, aportul nutrițional de fier recomandat este de 30 mg, zilnic. Pentru aceasta se recomandă adaptarea alimentației, prin consumul de carne de curcan, sardine, tofu, linte, spanac etc. În schimb, sunt interzise organele și fructele de mare.
Atenție! Potrivit specialiștilor, și excesul de fier poate fi periculos pentru femeia însărcinată, situație în care apar tulburări cardiovasculare. Acest studiu este publicat în European Journal of Endocrinology.