Combinația între activitatea fizică și sucul de sfeclă ar putea contribui la îmbunătățirea funcționării creierului persoanelor în vârstă, transmite site-ul passionsante.be.
O echipă de cercetători americani (Wake Forest University) subliniază mai întâi că studiile anterioare au arătat că exercițiilor fizice au un efect pozitiv asupra neuroplasticității (capacitatea creierului de a-și reorganiza rețelele neuronale), în timp ce sucul de sfeclă mărește fluxul sanguin spre creier și, astfel, aportul energetic (oxigen și glucoză).
Acest proces este legat de concentrația mare de nitrați alimentari din sfeclă, pe care organismul îi convertește în oxid nitric, care contribuie la dilatarea vaselor și creșterea debitului sanguin. Totuși, cercetările anterioare privitoare la beneficiile sucului de sfeclă sunt contradictorii.
De această dată, cercetătorii au testat persoanele vârstnice sedentare.
Timp de două luni, aceste persoane au mers pe bandă în ritm moderat (trei ședințe de câte o jumătate de oră, zilnic, două luni). Aceste persoane au format două grupe: exerciții+suc de sfeclă (băut înainte de exerciții, cu o oră); exerciții+băutură placebo. Creierul fiecărui participant la studiu a fost analizat în câteva rânduri prin rezonanță magnetică (IRM).
Astfel, s-a dovedit că persoanele din grupul exerciții+suc de sfeclă prezentau ameliorări semnificative, în special în zona cortexului somatomotor (controlul mușchilor) și a cortexului insular (controlul motor, printre altele).
De asemenea, autorii studiului au mai observat o tendință de mai mare rezistență la efort și o mai bună gestionare a consumului energetic.