Cercetătorii de la Mayo Clinic (SUA) au realizat un studiu clinic pe un lot de 762 de pacienţi cu scopul de a analiza eficienţa clinică a exerciţiilor fizice în cazul maladiei Parkinson. Exerciţiile fizice protejează creierul, ajută la menţinerea neuronilor în viaţă. şi la menţinerea conexiunilor. De asemenea, previne atrofierea creierului, proces caracteristic maladiei Parkinson, explică doctorul Eric Ahlskog, neurolog la Mayo Clinic şi autorul principal al studiului.
Activitatea fizică trebuie efectuată sub îndrumarea unui kinetoterapeut, în mod progresiv pentru a permite adaptarea treptată a pacientului. Se recomandă patru şedinţe săptămânal a câte 45 de minute.
Distrugerea dopaminei
Potrivit Asociaţiei Antiparkinson din România, exerciţiile fizice trebuie executate zilnic
pentru a flexibiliza încheieturile, a întări muşchii şi a avea un corp sănătos. De asemenea, mişcarea reduce stresul, anxietatea, şi depresia.
Asociaţia Antiparkinson recomandă gimnastica, fitness, tango, tai chi, gimnastica în apă. Boala Parkinson este cea de-a doua afecţiune neurologică degenerativă ca frecvenţă. Se estimează că, la nivel naţional, sunt peste 72.000 pacienţi diagnosticaţi cu acestă boală.
Maladia Parkinson este o boală degenerativă cauzată de distrugerea progresivă a neuronilor care produc dopamina (substanţă neurotransmiţătoare responsabilă de capacitatea organismului de a-şi controla mişcările). În boala Parkinson, simptomele apar atunci când nivelul dopaminei din creier scade cu mai mult de 50% faţă de valorile normale.