Fără a stabili o legătură directă între cauză şi efect, studiul american publicat în revista Sexually transmitted infections a analizat această corelaţie. Ancheta se bazează pe un sondaj efectuat pe internet în luna ianuarie 2014 la care au participat aproximativ 7.500 de persoane din SUA, cu vârste între 18 şi 65 de ani.
Aceste persoane au fost chestionate în privinţa modului în care se epilează şi prevalenţa infecţiilor cu transmitere sexuală.
Rezultatele indică faptul că acest tip de infecţii, printre care herpesul, sifilisul, blenoragia sau chlamidia, sunt mai frecvente la persoanele care în mod obişnuit se epilează în zona pubiană. Mai precis, 8% dintre persoanele care nu se epilează în zonele intime au avut o infecţie cu transmitere sexuală, comparativ cu 14% dintre persoanele epilate cu ceară sau rase. 18% dintre participanţii la studiu, care periodic se epilează integral în zona pubiană, au declarat că au avut un episod de infecţie cu transmitere sexuală.
Epilarea totală, controversată!
Totuşi, autorii studiului nu susţin în mod categoric faptul că epilarea totală pubiană măreşte riscul de infecţie sexuală.
Chiar dacă s-a ţinut seama de diferenţele de vârstă ale participanţilor la studiu şi de numărul partenerilor de sex, totuşi, alte variabile, cum ar fi comportamentele sexuale riscante, ar putea să explice o posibilă legătură.
Totuşi, trebuie reţinut că zonele intime epilate prezintă condiţii optime pentru dezvoltarea bacteriilor, care devin chiar periculoase în cazul rănilor de mici dimensiuni apărute epilare sau ras. De altfel, medicii au lansat avertismente privind riscul de infecţii legate de epilarea integrală. Potrivit acestora, epilarea integrală frecventă poate provoca o serie de iritaţii în zona rasă sau epilată cu ceară.