Dr Lorena Dijmărescu: Este foarte greu ca două asistente să urmărească fiecare reacție apărută la 40 de pacienți, aflați pe două etaje

27 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Dr Lorena Dijmărescu: Este foarte greu ca două asistente să urmărească fiecare reacție apărută la 40 de pacienți, aflați pe două etaje

La Spitalul Municipal Filantropia din Craiova, există suspiciunea că doi pacienții ar fi murit în urma unor transfuzii de sânge. Luni, în cadrul unei conferințe de presă, dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului Municipal Filantropia din Craiova, a subliniat că niciodată nu au mai fost înregistrate atâtea reacții adeverse posttransfuzionale într-un timp atât de scurt, dar că este imposibil ca două asistente să monitorizeze 40 de pacienți, aflați pe două etaje.   

"Vineri (24 februarie) au fost efectuate 12 transfuzii cu masă eritrocitară, masă trombocitară, transfuzii solicitate de către medicii curanți ai pacienților respectivi, iar șase dintre aceste transfuzii au prezentat anumite reacții adverse posttransfuzionale, cea mai mare parte dintre acestea fiind normale în contextul unei transfuzii de sânge. Sunt reacții obișnuite care apar frecvent: durere epigastrică, durere lombară, sindrom febril, frison, fac parte dintre reacțiile adverse normale în timpul unei transfuzii de sânge. O pacientă de 81 de ani cu patologie cardiacă, la puțin timp după transfuzie, a decedat, iar un alt un pacient a decedat la ora 2.00 noaptea. Suspiciunea noastră și faptul că am anunțat toate autoritățile competente începând cu DSP, ministerul, poliția (s-a făcut o sesizare la Secția 1 Poliție care a solicitat medicina legală) a fost tocmai pentru concomitența acestor evenimente. Este un semn de întrebare și trebuie să înțelegem exact ce s-a întâmplat".

Potrivit directorului medical, "este o concomitență de cazuri, nu s-a mai întâmplat niciodată să apară atâtea reacții într-un interval atât de scurt de timp la un număr atât de mare pacienți, iar noi trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat pentru că nu putem trece cu ușurință peste un astfel de eveniment care poate ascunde o disfuncționalitate gravă de spital, de sistem sau de altceva".

Transfuziile au fost suprimate
Directorul medical mai precizează că cei doi pacienți care au decedat erau în stare terminală. 
"Ținând cont de faptul că patru pacienți sunt stabili, iar cei doi care au decedat erau în stare terminală — nu e vorba doar de niște complicații posttransfuzionale, iar familiile știau, eu zic că și-au făcut datoria, pentru că, fiind vorba de două asistente la 40 de pacienți aflați pe două etaje, este foarte greu să stai să urmărești fiecare reacție apărută, dar au fost sesizate în timp util, transfuziile au fost suprimate și s-a trecut imediat și la timp la terapia de reechilibrare", a mai spus directorul medical al Spitalului "Filantropia", a mai spus directorul medical al Spitalului Filantropia din Craiova. 

Aclimatizarea sângelui cu apă fierbinte!
Președintele Asocciației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP), ne-a relatat ce s-a întâmplat la Spitalul Filantropia din Craiova, bazându-se pe datele primite de la avertizorul public al ANPP în această unitate medicală. 
Vasile Barbu, președintele ANPP, spune că "asistenta a luat pungile de sânge la o temperatură de 15 grade Celsius, de la unitatea de transfuzie. Asistenta, care nu mai dorea să stea peste program, a pus pungile în chiuvetă, în apă fierbinte. Știu aceasta de la avertizorul nostru din spital. La ora actuală, acest lucru se cunoaște și se anchetează", spune președintele ANPP. 
"În multe spitale din România, aclimatizarea sângelui destinat transfuziei se face prin folosirea apei fierbinți, punerea pe calorifer, la cuptorul cu microunde sau expunerea în apropierea unor instalații, de exemplu, radiatoare, ceea ce alterează calitatea sângelui", avertizează Vasile Barbu, președintele ANPP. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră