În acest sens, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Gheorghe Borcean, a avertizat la adunarea generală a CMR , că “vom face tot ce ne stă în putinţă să modificăm aceste prevederi. Indiferent cât de blindate par juridic acele date, se contravine principiilor şi normelor care sunt scrise în codul nostru deontologic. Este nefiresc ca aceste date sa fie la îndemâna oricui care nu are calitatea de a şti aceste lucruri, adică toată istoria medicală a unui pacient. Riscurile sunt ca toată lumea şi oricând să ştie toate patologiile despre care (pacientul n.r.) nu ar fi dorit să fie ştiute”.
Preşedintele CMR spune că este necesar un acord formal al pacientului din care să rezulte că acesta este de acord cu introducerea datelor medicale online.
Dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, avertizează că „un asigurator nu ar trebui să aibă acces la datele medicale ale pacientului. Mediciide familie nu mai pot asigura această confidenţialitate pentru că datele nu sunt numai în mâna lor”.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, atrage atenţia că „există două bariere în intrarea în dosarul electronic: matricea de securitate şi o parolă suplimentară”.
Pe de altă parte, spune acesta, sunt „şi voci care susţin că acest dosar este prea securizat pentru că medicii ar trebui sa aibă acces necondiţionat la toate datele. În momentul de faţă noi suntem, faţă de alte ţări, foarte securizaţi din acest punct de vedere”.
Dosarul electronic de sănătate funcţionează din mai 2014. Potrivit purtătorului de cuvânt al CNAS, Augustus Costache, până acum au fost create 6,5 milioane de dosare. El spune că, în în cazul medicilor în relaţie contractuală cu CNAS, care resping introducerea acestor date online, există sancţiuni în contractul-cadru. În cazul medicilor care profesează în sistem privat, sancţiunile sunt de resortul Ministerului Sănătăţii.
Raportarea informaţiilor în dosarul electronic de sănătate va fi obligatorie din 12 noiembrie pentru toţi medicii din ţară, inclusiv pentru cei fără contract cu casa de asigurări.
De asemenea, vor fi introduse online şi datele pacienţilor neasiguraţi sau care plătesc integral serviciile, în clinicile private.