Tristeţea ne împiedică să percepem unele culori, în special albastrul şi galbenul

07 Sep 2015
Tristeţea ne împiedică să percepem unele culori, în special albastrul şi galbenul
 Sentimentul de tristeţe poate să ne modifice modul în care percepem unele culori. Este principala concluzie a studiului publicat recent în revista Psychological Science. Cercetătorii americani de la Universitatea Rochester din Statele Unite au format două grupe de voluntari: prima grupă a vizionat un film cu scene dramatice, a două grupă, o comedie. Apoi, participanţii la studiu au răspuns la un chestionar privitor la starea lor emoţie.

Cercetătorii au observat că participanţii cei mai trişti au fost mai puţin siguri atunci când a trebuit să identifice unele culori comparativ cu cei care au beneficiat de comedie. Comparativ cu cei veseli, participanţii „trişti” au avut dificultăţi mai mari în a distinge spectrul culorilor de la albastru la galben. În schimb, ei nu au avut probleme în a distinge roşul şi verdele. Aceste rezultate nu au nici o legătură cu diferenţele de efort, de atenţie sau de implicare a participanţilor pentru a îndeplini această misiune, precizează cercetătorii. Studiul nostru sugerează că tristeţea este responsabilă de difereneţele în percepţia culorilor, spun autorii studiului. Cercetătorii susţin că alterarea percepţiei nuanţelor de albastru şi galben este legată de secreţia unui neurotransmiţător, dopamina.
Supranumită „hormonul fericirii”, cantitatea de dopamină este secretată într-o cantitate mai mică atunci când tristeţea ne copleşeşte.

„Starea de spirit şi emoţiile pot afecta modul în care vedem lumea din jurul nostru”, subliniază Christopher Thorstenson de la Universitatea din Rochester, co-autor al studiului. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră