În aceste zile, profesorul doctor Gheorghe Burnei, şef secţiei Ortopedie pediatrică a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „MS Curie”, pregăteşte o nouă intervenţie chirurgicală de excepţie, pacientul fiind o fetiţă de doar patru ani şi jumătate din judeţul Prahova. Larisa s-a născut cu o diformitate a coloanei vetebrale care a ajuns la 126 de grade, dublată de o punte osoasă care-i secţionează măduva. Dacă nu este operată de urgenţă, fetiţa este în pericol de paralizie şi incontinenţă. Dar este vorba de o intervenţie chirurgicală deosebită, o premieră absolută în lumea medicală, pe care prof. Burnei împreună cu echipă de specialişti o efectuează săptămâna viitoare.
Diformitate enormă
Larisa este în evidenţa echipei profesorului Burnei de un an şi jumătate. Ea a venit pe lume cu un bloc vertebral format din şase hemivertebre - patru toracale şi două lombare - segmentate. În evoluţie, aceste vertebre au dezvoltat o diformitate laterală a coloanei vertebrale foarte mare, de 126 de grade. Pentru a ne edifica asupra complexităţii şi gravităţii suferinţei micuţei Larisa, profesorul doctor Gheorghe Burnei face apel la o comparaţie extrem de sugestivă. „Imaginaţi-vă că, peste vreo patru cărărmizi obişnuite, sunt puse şase jumătăţi de cărămidă. Aşa s-a format o diformitate laterală, care a generat o aşezare defectuoasă a organelor viscerale (ficat, rinichi, splină), tulburări de respiraţie greu decelabile la această vârstă, afectarea arterei aorte şi a venei, ceea ce reprezintă un pericol maxim în privinţa atitutindii terapeutice”.
Operaţia princeps
Complexitatea acestei intervenţii chirurgicale de excepţie derivă şi din faptul că Larisa mai are şi o diastemato mielie, adică o punte osoasă care trece prin măduva spinării. Această formaţiune trebuie neapărat extrasă pentru evitarea complicaţiilor: secţionarea măduvei cu paralizie şi incontinenţă de urină şi materii fecale.
Este posibil ca diastematomielia să aibă o bază dublă, adică şi în spate, şi în faţă, sau să aibă o bază numai în faţă. În aceste condiţii, abordul chirurgical se poate face posterior şi, în acelaşi timp, prin abdomen. Fetiţa mai prezintă şi trei blocuri costale care „strâng” plămânul, acesta nefiind lăsat să se dezvolte normal şi să asigure o respiraţie corectă.
Pentru salvarea copilului, se va efectua rezecţia acestui bloc, corectarea diformităţii de 126 de grade. Pentru aceasta au fost necesare două dispozitive speciale, aduse din Elveţia şi Statele Unite, cu finanţarea asigurată de Ministerul Sănătăţii. Aceste dispozitive sunt standard, dar ele vor fi personalizate pentru Larisa de o echipă formată conf dr. ing Sorin Kostrachievici şi inginer Andrei Ionel Pătruţ, de la Facultatea de Inginerie Medicală de la Universitatea Politehnică Bucureşti, specialişti în implanturi medicale, şi, evident, prof. dr. Gheorghe Burnei. Împreună, ei vor decide dacă vor fi adaptate implanturile aduse din străinătate sau vor fi realizate altele speciale pentru micuţa Larisa. Aceste implanturi au rolul de a stabiliza şi a permite reducerea lentă şi progresivă a diformităţii coloanei vetebrale, care fiind foarte mare nu poate fi rezolvată dintr-o dată penhtru a preveni paralizia.
La operaţia programată săptămâna viitoare vor participa cel puţin şase specialişti. Aceasta este operaţia princeps, în urma căreia se vor elimina blocul masiv şi puntea osoasă pentru stabilizarea coloanei şi reducerea riscului de paralizie. Apoi, de-a lungul timpului, vor urma intervenţii chirurgicale de scurtă durată pentru reducerea treptată a diformităţii de la 126 de grade până la eliminarea acesteia.