Stresul în copilărie creşte riscul de diabet

29 Sep 2017
Stresul în copilărie creşte riscul de diabet

Copiii stresaţi perioade îndelungate riscă să sufere de diabet şi boli cardiovasculare atunci când vor deveni adulţi, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard (SUA), publicat în revista American College of Cardiology.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat dosarele medicale ale peste 70.000 de persoane născute în Marea Britanie, în 1958.

Toate persoanele erau născute în aceeaşi săptămână şi au fost monitorizate timp de 45 de ani. Informaţiile privitoare la stres au fost colectate când acestea aveau 7, 11, 16, 23, 33 şi 42 de ani. Apoi, la vârsta de 45 de ani, cercetătorii le-au verificat tensiunea arterială, markerii biologici, prin prelevare de eşantioane de sânge. Acestea le-au permis să obţină scorul cardiometabolic, care indică riscul cardiac sau de diabet al fiecărei persoane.

Rezultatele au arătat că pesoanele care s-au confruntat cu nivele majore de stres în timpul copilăriei aveau un scor metabolic (în general, asociat cu supraponderea sau obezitatea) mai mare, comparativ cu cele care beneficiază de un nivel scăzut al stresului.
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră