Despre această fază, se vorbește despre prediabet. Dar ce este diabetul? Această boală constă în creșterea anormală a nivelului zahărului în sânge, ceea ce se numește hiperglicemie.
Pancareasul este organul care produce un hormon, insulina, dispensabil pentru metabolizarea zahărului, în așa fel încât acesta să fie folosit ca sursă de energie pentru organism. Dacă pancreasul nu produce suficientă insulină (sau dacă apare un fenomen de insulinorezistență, ceea ce corespunde unei diminuări a eficiență insulinei), zahărul se acumulează în corp, devenind toxic pentru organe.
Glicemiile ușor crescute (100-125mg/dl) indică, cel mai adesea, un risc crescut de apariţie a diabetului (prediabet), iar controlul periodic al glicemiei este o măsură esenţială pentru depistarea precoce a afecțiunii. Nivelul crescut al glucozei din sânge ocupă al treilea loc în topul factorilor de risc care determină mortalitatea la nivel global, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Așa cum indică, prediabetul este un stadiu intermediar, în care glicemia nu mai este la valori normale, dar aceste valori nu sunt atât de mari pentru a diagnostica diabetul. Potrivit specialiștilor, 80% dintre prediabeticii netratați fac diabet de tip 2, într-o perioadă de 5 – 10 ani.
Or, potrivit unui nou studiu publicat de Jean Mayer de la USDA Human Nutrition Research Center on Aging la Tufts University (SUA), consumul periodic de băuturi dulci ar putea să mărească riscul de prediabet, inclusiv de diabet de tip 2.
Potrivit studiului publicat în Journal of Nutrition, pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au pornit de la datele medicale aparținând unui lot de 1.685 de adulți americani, spitalizați în SUA, între 2000 și 2014. La începutul acestei perioade de observații, niciuna dintre aceste persoane nu suferea de diabet (tip 2 sau tip 2) sau prediabet.
Verdictul este alarmant. Cercetătorii au observat că persoanele care au băut cel puțin o băutură dulce zilnic (o cană = 33 cl) aveau 46% risc suplimentar de prediabet. Din categoria băuturilor dulci fac parte carbogazoasele, limonada, siropul... În schimb, carbogazoasele fără zahăr și sucul de fructe nu sunt implicate în acest risc. Dar cea mai bună soluție a fost, este și va fi apa plată!