Folosim telefonul inteligent în scopuri personale și profesionale câteva ore bune, în fiecare zi. Nu surprinde, aşadar, că unii oameni se simt deznădăjduiţi dacă petrec mai multă vreme fără smartphone, comentează Deutsche Welle. În plus, în societatea noastră, utilizarea pe scară largă a mass-media și a smartphone-urilor este deja atât de înrădăcinată în viața de zi cu zi, încât este greu de spus dacă cineva este dependent de ele sau e pur și simplu doar un utilizator frenetic, adaugă sursa citată.
"Concluzia nu poate fi formulată judecând exclusiv după numărul de ore petrecute cu smartphone-ul", a declarat Andreas Pauly, pedagog din Bonn. Calea spre dependenţă se desfăşoară în cinci etape, spune specialistul.
Prima fază este aceea în care încerci ceva pentru prima dată, de pildă un joc video. Cea de a doua fază este plăcerea resimţită în timpul consumului de media, urmată de a treia etapă, obişnuinţa. A patra şi penutlima fază este de-a dreptul critică: abuzul. La sfârșit apare dependenţa.
Conform unui studiu recent, adolescenţii germani petrec, în medie, între trei şi patru ore pe Internet. În principal pentru a conversa cu prietenii şi a intra pe reţele de socializare. Nevoia de a fi permanent conectaţi poate duce la apariţia unui comportament foarte nesănătos, explică Pauly. Nu puţini sunt şi cei care nu lasă telefonul din mână nici măcar la duş pentru a nu simţi că pierd o notificare importantă.
Consecinţele asupra corpului uman cauzate de dependenţa de media pot fi măsurate, spune Pauly. "Comportamentul cauzat de această dependenţă este similar cu efectul alcoolului în creier. Utilizatorul are o stare de satisfacţie".
Pentru dependenţii care simt că nu pot să se vindece singuri, s-au înfiinţat clinici de specialitate. Aici, pacienţii sunt supuşi unor terapii menite să îi ajute în lupta contra consumului excesiv de conţinut multimedia.
Vindecarea nu este simplă, inclusiv din cauza stimulilor omniprezenţi. "Poţi renunţa la alcool pentru a învinge dependenţa, dar viaţa fără conţinut media este de neconceput", explică Pauly.
În timpul încercărilor de "dezintoxicare", mulţi pacienţi trec prin reacţii precum transpiraţia abundentă, agresivitate sau stări de vertij.
Pentru a demonstra adolescenţilor că există viaţă şi dincolo de Internet, Pauly organizează cu regularitate seri de gătit sau evenimente sportive.
Este foarte important ca tinerii să petreacă o vreme şi offline, astfel încât să îşi poată dezvolta capacitatea de a comunica faţă în faţă cu cineva şi de a-şi manifesta emoţiile şi sentimentele direct, nu prin intermediul unor "emoticoane". La fel de importantă este şi stimularea creativităţii, o caracteristică străină unui smartphone sau computer.
Nevoia de a lua, din când în când, distanţă de telefon, tabletă şi alte dispozitive similare nu este valabilă doar pentru copii şi adolescenţi, explică Pauly. "Multe companii au început să acorde mai multă importanţă timpului petrecut offline. Pentru creşterea performanţei trebuie să existe momente de relaxare". Însăşi culoarea rece, albăstruie, a ecranului unui smartphone are un impact negativ asupra somnului, explică pedagogul.
Hayley Hamilton, profesor la Institutul pentru Sănătate Mintală din Canada, afirmă la rândul său că "utilizarea excesivă a aparatelor electronice, precum şi folosirea reţelelor sociale generează probleme psihice, precum stresul şi o evaluare greşită a propriei stări psihice. Studiile efectuate de noi confirmă că avem mare nevoie să stabilim care este cantitatea sănătoasă de consum mediatic, înainte ca acesta să devină o reală problemă pentru sănătatea noastră".