De la 1 martie, pacienții cu boli oncologice, cardiovasculare și rare beneficiază de medicamente mai rapid și mai simplu

12 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
De la 1 martie, pacienții cu boli oncologice, cardiovasculare și rare beneficiază de medicamente mai rapid și mai simplu

De la 1 martie, persoanele diagnosticate cu afecțiuni grave (oncologice, cardiovasculare și rare), vor beneficia de medicamente compensate și gratuite pentru aceste boli pe baza prescripției medicului specialist, fără a mai fi nevoie de aprobarea comisiilor de experți din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și CAS județene, după caz, se precizează într-un comunicat al Executivului.  
"Prin urmare, se scurtează timpul de la momentul diagnosticării până la momentul începerii tratamentului, iar în cazul pacienților pentru care tratamentul a fost deja inițiat continuarea accesului la medicamente se va face mai rapid și mai simplu, fără a mai parcurge această procedură administrativă", se arată în comunicat.
Pentru 106 Denumiri Comerciale Internaționale (DCI) se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul CNAS și casele de asigurări de sănătate de la nivel local. Prescrierea medicamentelor se va face de către medicul specialist, potrivit protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul ministrului Sănătății și al președintelui CNAS 1301/500/2008, cu modificările și completările ulterioare.
"Pacienții beneficiază de prescripție medicală la momentul diagnosticării, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurându-se astfel accesul mai rapid la medicamentele necesare", se menționează în comunicat.
Potrivit Executivului, în prezent, la nivelul CNAS, comisii de experți aprobă un număr de 70 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecțiuni oncologice, boli rare (hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă etc.), afecțiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B și C, tratamentul infertilității, obezitate.
Totodată, la nivelul caselor de asigurări de sănătate, comisiile la nivel local aprobă 36 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecțiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afecțiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creștere la copii, scleroză multiplă, epilepsie.
"Comisiile de experți sunt constituite din medici de specialitate în aria terapeutică pentru care se emit deciziile de avizare/ neavizare a inițierii și/ sau continuării tratamentelor cu medicamente", se mai arată în comunicat.
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră