De ce noul coronavirus nu este o simplă gripă

11 Mar 2020
De ce noul coronavirus nu este o simplă gripă

Răspândirea și efectele Covid-19 au fost comparate în mod regulat cu epidemiile de gripă sezonieră. Dar acest nou coronavirus se dovedește a fi mai virulent decât aceste epidemii anuale, comentează BFM TV.

„Covid-19 nu este gripă”. Datorită simptomelor similare și a unui fenomen de epidemie de iarnă Covid-19 a fost și este în continuare văzut prin prisma gripei sezoniere.

Dar Covid-19 nu este gripă, ci este un virus nou cu caracteristici proprii, a arătat un raport al Organizației Mondiale a Sănătății publicat la sfârșitul lunii februarie de un comitet de experți.

Acest nou coronavirus este „foarte contagios, se poate răspândi rapid și trebuie să țină cont de impactul enorm asupra sănătății, economic și societal pe care îl poate avea”, scrie organizația.

Noul coronavirus se transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată, supravieţuieşte cel puţin 30 de minute în aer după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă şi rezistă circa patru zile pe diferite suprafeţe.

Cel puţin, asta arată cel mai recent studiu realizat de către experţii chinezi, care explică modul de transmitere a virusului. Primul pacient infectat cu coronavirus a îmbolnăvit, în cursul unei călătorii cu autobuzul, până la 13 pasageri, pe şapte dintre ei aproape instant.

Simptome similare

În ceea ce privește gripa, Institutul Pasteur constată semne precum „apariția bruscă a febrei, dureri musculare, dureri de cap, senzație de disconfort, semne respiratorii (tuse uscată, gât iritat, rinită)”.

Rețineți că există 3 tipuri diferite de gripă.

Simptomele noului coronavirus sunt „febră și semne respiratorii, cum ar fi tuse, presiune și / sau dureri toracice, uneori cu dificultăți de respirație”, spune Institutul Pasteur din Paris. În unele cazuri, pentru Covid-19, pot apărea diaree și vărsături.

În plus, „80% dintre oameni au puține sau nici un simptom deci este un virus asimptomatic sau ușor în marea majoritate a cazurilor”, a declarat luni ministrul Sănătății francez la BFMTV, ceea ce nu este cazul gripei.

Covid-19 mai mortal decât gripa

În cazurile cele mai severe persoanele infectate cu Covid-19 pot „prezenta sindromul de insuficiență respiratorie acută, insuficiență renală acută sau chiar insuficiență multi-viscerală care poate duce la moarte”, scrie Institutul Pasteur. Gripa poate duce si ea la complicații fatale cu „decompensarea unei patologii cronice subiacente (diabet, astm, boli de inimă, insuficiență renală etc.)”, explică Santé Publique France.

După câteva săptămâni de contaminare autoritățile pot declara că noul coronavirus „are o rată a mortalității care pare a fi mult mai mare decât cea a gripei, are o mortalitate cuprinsă între 1 și 2%”, declară ministrul pentru Sănătate Olivier Véran.

Conform ultimelor cifre, 1.606 de persoane au fost infectate cu Covid-19 în Franța, iar treizeci de persoane au murit în urma acesteia.

Potrivit Santé Publique France, în Franța se înregistrează în fiecare an 2 până la 6 milioane de cazuri de
gripă, inclusiv aproximativ 10.000 de decese, reprezentând o mortalitate de la 0,1% la 0,5%.

Nu sunt afectate aceleași populații

Covid-19 atacă în măsură mai mică vârstnicii decât gripa. "Aproximativ 86% dintre cei care mor din cauza gripei au peste 70 de ani, dar doar 50% dintre ei mor de coronavirus. Din punct de vedere individual acest lucru este mai îngrijorător", explică profesorul Xavier Lescure, infectiolog la Spitalul Bichat, în cotidianul Liberation.

Conform raportului OMS, vârsta medie a persoanelor infectate cu Covid-19 este de 51 de ani, cu majoritatea pacienților între 30 și 69 de ani.

„Cele mai multe decese [din cauza coronavirusului] pe care le-am văzut în Franța au vizat persoane de peste 80 de ani, care erau deja purtătoare de boli”, spune Olivier Véran. „Dar am descoperit în lume, inclusiv în Italia, că erau oameni care erau mai tineri și care făceau complicații”.

Gripa mai puțin contagioasă

Rata de contagiune pentru coronavirus (numită R zero) variază de la 2 la 2,5, conform estimărilor actuale, ceea ce înseamnă că un purtător și o persoană contagioasă poate transmite virusul la mai mult de două persoane. Gripa are un R0 în jurul valorii de 1, o cifră destul de scăzută, care se datorează parțial campaniilor de vaccinare, care limitează numărul potențialului infectat.

Pentru Cofiv-19 nu există încă un tratament oficial.

Marțea trecuta, directorul general al Sănătății, Jérôme Salomon, a spus că este „destul de puțin probabil” ca persoanele asimptomatice să fie contagioase. Cu toate acestea, mai multe studii au arătat că o persoană cu coronavirus poate fi contagioasă înainte de apariția simptomelor.

Pentru noul coronavirus durata incubării [timpul dintre contaminare și apariția primelor simptome ale unei boli] a fost estimată la 6 zile, dar poate fi de până la 14 zile. La gripă simptomele apar la 1 până la 4 zile de la infecție.

Covid-19 încă putin cunoscut

Covid-19 fiind un nou coronavirus, oamenii de știință învață să descopere limitele și efectele sale. „În Franța continentală, epidemia de gripă apare în fiecare an, în general între noiembrie și aprilie”, adică atunci când temperatura scade, reamintește Public Health France, „durează în medie 10 până la 11 săptămâni” și este favorizată de condiții reci și uscate.

Dar este greu de precizat din partea coronavirusului ce factor de mediu va juca la dispariția sa. François Bricaire, specialist în boli infecțioase, a explicat la începutul lunii martie pentru BFMTV.com că, în prezent, „dacă o persoană infectată cu acest coronavirus pune mâna pe o bară de metrou și o contaminează, nu știm cât timp va supraviețui coronavirusul acolo pentru moment ".

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră