Epidemia de Zika a lovit foarte dur continentul american. În SUA, rata malformaţiilor congenitale legate de acest virus este de 20 de ori mai mare în perioada 2015-2016, comparativ cu perioada anterioară epidemiei, transmite site-ul pourquoidocteur.
Aceste cifre reies dintr-un studiu realizat de autorităţile sanitare americane şi publicat în revista Morbidity and Mortality Weekly Report.
Pentru a stabili un reper înainte de epidemia de Zika, cercetătorii au analizat datele privind perioada 2013-2014 rezultate din programele de supraveghere a naşterilor cu probleme congenitale în trei state americane: Massachusetts, Carolina de Nord şi Georgia.
Microcefalii, avorturi, naşteri premature
Aceste date, furnizate de CDC (Centrele de Control şi Prevenţie a Bolilor din SUA), arată amploarea malformaţiilor la care sunt expuşi bebeluşii în uter. Este vorba de malformaţii ale creierului sau microcefalii, respectiv o insuficientă dezvoltare a cutiei craniene. Studiul indică malformaţii ale tubului neural şi alte anomalii cerebrale sau ale ochiului constatate la aproximativ trei naşteri din o mie, în 2013-2014 şi în anii precedenţi.
În 2016, proporţia copiilor născuţi cu acest tip de probleme era de aproximativ 6%, respectiv 60de naşteri la o mie de sarcini afectate de acest virus. Malformaţiile cele mai frecvente observate sunt anomalii ale creierului (55% dintre cazuri) sau microcefalii (89%). În cazul femeilor infectate, virusul a fost, totodată, pus în legătură directă cu 48% dintre avorturi şi cu 66% dintre naşterile premature.
Datele acestui studiu sugerează că riscul cel mai mare asupra fătului se înregistreazuă la începutul sarcinii. Astfel, pericolul ar fi mai mare dacă femeia este infectată în primul trimestru sau la începutul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Totuşi, CDC subliniază că nu există o perioadă a sarcinii lipsită de pericole din acest punct de vedere.