“Ea a venit în clinica noastră pe data de 5 iulie, când a fost şi internată. A fost spitalizată pentru 48 de ore, externându-se pe data de 7 iulie, deoarece starea ei se ameliorase vizibil pe parcursul celor 48 de ore. (...) A fost în secţia de boli infecţioase şi tropicale, nu s-au luat măsuri speciale”, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului “Victor Babeş”, dr. Simin Aysel Florescu.
Potrivit dr. Florescu, riscul de a transmite infecţia altor persoane este extrem de redus. Virusul Zika dispare din sânge în aproximativ o săptămână, în schimb, persistă într două şi trei săptămâni în urină. “Nu se pune problema unei alerte epidemiologice în acest moment. Este vorba doar despre exotismul cazului. Tratamentul este doar simptomatic, antitermice şi atât”,spune dr. Florescu.
În privinţa prevenţiei, dr. Florescu spune că “evitarea sarcinii trebuie făcute pe perioadă de câteva luni, zic eu în jur de un an, pentru că datele nu sunt foarte certe în acest moment. Oricum, pacienta nu avea în planurile ei apropiate o sarcină şi nici nu era însărcinată, aşa că nu intră în discuţie această problemă. În ceea ce priveşte transmiterea pe cale sexuală, s-au făcut recomandările de relaţii protejate, cel puţin trei luni ar trebui. Dar este cunoscut că transmiterea pe cale sexuală se face mai degrabă de la bărbaţi la femei şi nu viceversa”. De asemenea, se recomandă ca femeile însărcinate sau care au în planurile apropiate o sarcină să nu călătorească în zonele endemice, cum ar fi Brazilia, America Centrală, America de Sud, Africa şi alte zone, vizibile pe hărţile de risc.