Uniunea Europeană și țările sale membre au învățat lecții importante din criza Covid-19, scrie Ouest France
Pregătirea statelor Uniunii Europene pentru Covid-19 a fost cel puțin eterogenă. UE, care are doar rolul de a sprijini statele în chestiuni de sănătate, a jucat totuși un rol esențial în ceea ce privește coordonarea și solidaritatea. Un rol care trebuie consolidat.
Acces la vaccinuri
Dacă există un domeniu în care UE a jucat un rol cheie în pandemie, acesta este accesul rapid la vaccinuri. : „UE a finanțat șapte programe de cercetare în schimbul punerii la dispoziție a dozelor tuturor celor douăzeci și șapte de țări europene la prețuri avantajoase.” Lecția a fost învățată și contractele sunt deja semnate în așteptarea unei alte pandemii.
Contramăsuri medicale
Programul RescEU trimite 1,2 miliarde de contramăsuri medicale (multe împotriva amenințărilor nucleare sau chimice) către statele Uniunii. Dar crearea stocurilor europene de contramăsuri (măști, reactivi, antivirale etc.) care acoperă gama de amenințări pandemice progresează doar lent. Pe de altă parte, Agenția Europeană pentru Medicamente a dovedit că poate funcționa rapid în cazul unei urgențe de sănătate.
Teste clinice
Sute de studii clinice au fost autorizate de urgență în timpul crizei Covid. Multe redundante sau prost calibrate. Procesul Discovery lansat de Franța a avut dificultăți în extinderea în Europa. La nivel continental, Marea Britanie și său național de recuperare s-au dovedit a fi cel mai eficient. Pentru Brigitte Autran, președintele Covars francez (Comitetul de anticipare a riscurilor pentru sănătate) : „Avem nevoie de programe europene majore, care să permită studii clinice prevalidate, gata de utilizare, în cazul unei urgențe de sănătate. »
Supraveghere consolidată
ECDC , Centrul European pentru Controlul Bolilor, efectuează o activitate de analiză a riscurilor recunoscută pentru calitatea sa, dar are resurse umane limitate. Cu toate acestea, se bazează pe o rețea mai bine coordonată de laboratoare naționale. Iar capacitățile de secvențiere (care fac posibilă urmărirea variantelor unui agent patogen) au crescut semnificativ în Europa de la Covid. Europa încă „ține cont de dimensiunea unică a sănătății ” a amenințării pandemiei: faptul că sănătatea umană, cea animală și cea a mediului sunt strâns legate.
Ce mijloace în „în timp de pace”?
UE și țările membre au eliberat resurse excepționale în timpul și după pandemie. Pentru cât timp ? Ultimele arbitraje europene au redus bugetul sănătății cu 1 miliard.
Decizii politice dificile
Pentru epidemiologul Arnaud Fontanet, Danemarca a fost țara europeană care a reacționat cel mai bine la Covid, cu decizii timpurii și ferme (închiderea școlilor, restaurantelor, barurilor etc.) și bine urmate: „Cu măsuri destul de puternice și timpurii, ai timp să te adaptezi. .” Cu toate acestea, acceptarea măsurilor restrictive și timpurii a fost și va rămâne foarte variabilă în Europa. Certificatul digital (sau pașaportul european de sănătate), adoptat în iunie 2021 și care permite europenilor imunizați să călătorească, va fi folosit din nou.