Covid19: ce știm despre XBB.1.5, noua variantă de Omicron care se răspândește în Statele Unite

03 Ian 2023
Covid19: ce știm despre XBB.1.5, noua variantă de Omicron care se răspândește în Statele Unite

Rezultat dintr-o recombinare a două variante de Omicron, este pe cale să devină majoritară peste Atlantic, scrie FranceInfo.

În timp ce ochii întregii lumi sunt îndreptați spre China unde epidemia de Covid-19 explodează, o altă variantă își pune amprenta în Statele Unite. Numită XBB.1.5, era de departe varianta majoritară în țară la 31 decembrie  2022 cu 40,5% din cazuri, potrivit estimărilor CDC.

O generație a lui Omicron

XBB.1.5 este una dintre cele mai recente completări la marea familie Omicron, o variantă super-contagioasă care a apărut la sfârșitul anului 2021. Este un derivat al XBB, el însuși un ansamblu de două variante existente. „Când o persoană este infectată cu două variante în același timp, poate exista un schimb de material genetic dintr-o variantă în alta când se produc noi viruși. Acești noi viruși recombinanți sunt amestecuri ale variantelor ”părinți”, explică franceinfo Florence Débarre, cercetător în biologie evolutivă la CNRS.

Combinând caracteristici care încă nu existau împreună într-un virus, această recombinare poate da „un impuls” , a detaliat ea pe Twitter în urmă cu câteva zile.

Posibilă contagiozitate crescută

La fel ca rudele sale apropiate XBB și XBB.1, XBB.1.5 progresează mai repede decât variantele Omicron anterioare. Dar această ultimă versiune de XBB pare și mai contagioasă, datorită unei anumite caracteristici.

După cum explică cercetătorul Yunlong Cao pe Twitter, XBB.1.5 este mai eficientă în legarea de receptorul ACE2 de pe celulele umane, care acționează ca poartă de intrare pentru virus. „Are o mutație care restabilește afinitatea pentru receptorul uman, ușor alterată de mutațiile anterioare. Ipoteza de lucru este că asta i-ar permite să fie mai infecțios” , precizează Florence Débarre. Această mai mare contagiositate „rămâne de confirmat, asta avem impresia că vedem în date”, spune cercetătorul.

Pe de altă parte, în prezent nu există niciun indiciu că XBB.1.5 este mai virulent decât celelalte variante ale familiei Omicron. 

„Nu există niciun motiv să credem că ar putea fi cu adevărat diferit, dar nu există încă date” , analizează Florence Débarre, citând autoritățile sanitare americane .

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră