Covid-19: subvarianta BA.2 mult mai contagioasă decât Omicron mai ales la copii

28 Ian 2022 | scris de M.N.
Covid-19: subvarianta BA.2 mult mai contagioasă decât Omicron mai ales la copii

Potrivit principalului institut de sănătate publică din Danemarca, subvarianta BA.2 se răspândește de mai mult de 1,5 ori mai rapid decât Omicron inițial. Ar afecta în special copiii și persoanele nevaccinate.

 

Știm ceva mai multe despre subvarianta Omicron în fiecare zi.

„Calculele preliminare indică faptul că BA.2 este într-adevăr de peste o dată și jumătate mai contagios decât BA.1”, a declarat Statens Serum Institute (SSI) miercuri, 26 ianuarie, într-o declarație, relatează Business Insider. Un expert de la institut a spus că subvarianta BA.2 s-a răspândit mult mai rapid la persoanele nevaccinate și la copii. „Dar nu există nicio dovadă că provoacă boli mai grave”, a declarat ministrul danez al Sănătății Magnus Heunicke într-o conferință de presă în sprijinul constatărilor, potrivit Reuters. Danemarca a fost una dintre primele țări în care s-a răspândit varianta Omicron.

Potrivit principalului institut de sănătate publică din Danemarca, subvarianta BA.2 se răspândește de mai mult de o odată și jumătate mai rapid decât BA.1 inițial. Ar afecta în special copiii și persoanele nevaccinate.

BA.2 a devenit dominant în Danemarca în a doua săptămână a lunii ianuarie și a început să se răspândească în Statele Unite, Regatul Unit, Singapore, India și Filipine, depășind BA.1, descendența originară de la Omicron. Potrivit CBS News, BA.2 a fost descoperit în până la 40 de țări.

În Danemarca, BA.2 se răspândește puternic în rândul copiilor

„Cred că acum vin semnale din Suedia și Norvegia, care indică în aceeași direcție. India și Filipine au raportat o proporție destul de mare de BA.2, dar nu a produs mai nimic în Africa de Sud”, a spus dr. Camilla Holten Møller, liderul Grupului de experți ISS pentru modelarea Covid-19.

Ea a mai remarcat că în Danemarca BA.2 se răspândește cel mai rapid în rândul copiilor. Acest lucru se datorează probabil „activității ridicate cu școli complet deschise” și faptului că această grupă de vârstă este cea mai puțin vaccinată din Danemarca, a explicat ea.

Omicron se caracterizează printr-un număr excesiv de mutații în comparație cu variantele anterioare.

„Deși BA.1 și BA.2 împărtășesc multe dintre aceste mutații, BA.2 are, de asemenea, aproximativ 50 de mutații pe care BA.1 nu le are”, după cum a raportat Catherine Schuster-Bruce de la Insider.

„Oamenii de știință lucrează pentru a determina dacă aceste mutații afectează capacitatea subvariantei BA.2 de a se sustrage imunității existente, de a o face mai infecțioasă sau de a reinfecta persoanele care au avut BA.1”, a spus SSI. Vestea vine pe măsură ce Danemarca, Regatul Unit, Irlanda și Țările de Jos au început să ridice majoritatea restricțiilor Covid-19.

Sursa: Business Insider, Capital

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră