Testele antigen efectuate în aer liber pot genera rezultate fals negative sau pozitive daca temperatura este scazută.
Joi, 27 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Uniunii Farmaciştilor Comunitari din Franța, Gilles Bonnefond, a avertizat împotriva frigului, care ar putea altera buna funcţionare a testelor antigenice precum autotestele, şi ar putea genera fals pozitive. „Testele nu trebuie păstrate la rece […] iar ulterior, atunci când sunt efectuate, trebuie făcute la o temparatura de peste 7 sau 8 grade”, a detaliat el.
O fereastră de temperatură de respectat pentru test
Problema nu vine de la proba în sine, care „se poate lua la o temperatură mai scăzută”, la 7 sau 8 grade. Dar temperaturile scăzute pot juca un rol în partea de „analiza” a testului. Benzile și reactivii, cel mai adesea depozitați în frig și nu în interior, pot fi într-adevăr afectate de anumite temperaturi. Acest test „trebuie efectuat la temperatura camerei pentru a avea o funcționare perfectă”, insistă profesorul Bruno Lina, virolog și membru al Consiliului Științific. „Pe toate cutiile de testare este indicat un interval de temperatură în care trebuie efectuată analiza, în general între 5 și 25°C”, precizează specialistul. Rezultat: dacă temperatura este prea scăzută sau prea mare, „pot fi rezultate distorsionate, în ambele direcții”.
????️ Covid-19 : les tests réalisés dans le froid sont-ils vraiment fiables ? Les explications de Lionel Barrand, président du Syndicat national "Les Biologistes médicaux", sur franceinfo pic.twitter.com/Ss3yitbIAs
— franceinfo (@franceinfo) January 28, 2022
Deși fiecare producător de teste – 194 sunt aprobate în Europa – are propriile instrucțiuni de utilizare, principiul este în general același pentru toată lumea. „Când coborâm sub 0°C, reactivul va începe să înghețe, iar viteza de migrare a lichidului pe bandă va fi modificată”, explică Le Figaro Akram Yahia Ammar, director de cercetare și dezvoltare la Biosynex, lider francez în domeniul piata de testare. Cu riscul de a genera fals pozitive. Pentru temperaturi cuprinse între 0 și 4°C, „cinetica reacției” este cea care va fi modificată și anume „capacitatea antigenului de a recunoaște anticorpul”. Pot apărea apoi false negative. În plus, „factorul de umiditate” poate avea și un impact potrivit producătorilor. „Totul depinde de modul în care a fost dezvoltat și evaluat testul”, spune specialistul.