Covid-19: Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat vaccinul Pfizer împotriva subvariantelor Omicron

12 Sep 2022
Covid-19: Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat vaccinul Pfizer împotriva subvariantelor Omicron

Acest vaccin Pfizer/BioNTech vizează în mod specific subliniile Omicron care ocolesc mai ușor sistemul imunitar, scrie Le Figaro.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat luni un vaccin Pfizer/BioNTech Covid care vizează subliniile Omicron  BA.4 și BA.5; care evadează sistemul imunitar mai ușor decât tulpinile anterioare.

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) al EMA a recomandat autorizarea unui vaccin bivalent adaptat care vizează subvariantele Omicron BA.4 și BA.5, în plus față de tulpina originală de SARS-CoV-2”, a spus EMA într-un comunicat. 

Conform EMA, serul ar trebui să fie „mai eficient decât Comirnaty în declanșarea unui răspuns imun împotriva subvariantelor BA.4 și BA.5 ”, care sunt mai benigne, dar mai ușor de transmis.

Vaccinul, o versiune adaptată a vaccinului ARNm anti-Covid Comirnaty de la Pfizer/BioNTech, este destinat persoanelor cu vârsta de peste 12 ani care au primit cel puțin o primă vaccinare împotriva Covid-19, a spus EMA.

În timp ce „în timpul sezonului rece sunt anticipate noi valuri de infecții ”, această recomandare „va extinde și mai mult arsenalul de vaccinuri disponibile pentru a proteja oamenii împotriva Covid-19 ” în cadrul UE, a salutat autoritatea europeană de reglementare.

Avizul CHMP privind „Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 ” va fi trimis acum Comisiei Europene, care va adopta o decizie finală.

Undă verde de la EMA urmează îndeaproape aprobarea la începutul acestei luni a altor două vaccinuri adaptate de către Pfizer și rivalul Moderna, care vizează tulpina originală de Covid-19 și subvarianta anterioară BA.1 a Omicron.

Împreună cu vaccinul adaptat Original/Omicron BA.1 recent autorizat, acest nou vaccin adaptat ar trebui să contribuie la menținerea protecției optime împotriva Covid-19 pe măsură ce virusul evoluează, potrivit EMA.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră