Coronavirusul nu a fost creat în laborator, susţine un studiu publicat în revista Nature

18 Mar 2020 | scris de Marina Constantinoiu
Coronavirusul nu a fost creat în laborator, susţine un studiu publicat în revista Nature Galerie foto (2)

Un studiu publicat marți în revista Nature arată că virusul SARS-CoV-2 (coronavirusul) nu a fost creat în laborator şi nici virus manipulat în mod deliberat.

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la universități și institute din SUA, Marea Britanie și Australia. Autorii sunt Kristian G. Andersen, Andrew Rambaut, W. Ian Lipkin, Edward C. Holmes și Robert F. Garry.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a numit miercuri noul coronavirus un "inamic al umanităţii".

"Acest coronavirus prezintă o ameninţare fără precedent. Dar este, totodată, o ocazie fără precedent de a ne uni împotriva unui inamic comun, un inamic al umanităţii", a spus oficialul OMS într-o conferinţă de presă.

Datele genetice arată fără putință de tăgadă că virusul nu este derivat din nici un alt virus creat în laborator, se arată în studiul publicat de Nature.

Datele genetice prezentate de cercetători arată de manieră irefutabilă că SARS-CoV-2 nu este produs dintr-un schelet viral utilizat precedent.

Echipa propune două scenarii plauzibile pentru a explica originea SARS-CoV-2:

1) selecția naturală într-o gazdă animalică înaintea transferului zoonotic (către om) sau
2) selecția naturală în oameni, după transferul zoonotic.

De asemenea, este în curs de examinare dacă selecția naturală, care să fi dus la apariţia SARS-CoV-2, s-ar fi putut produce în timpul transmiterii de la animal la om.

SARS-CoV-2 este al şaptelea coronavirus cunoscut pentru infectarea omului. SARS-CoV, MERS-CoV şi SARS-CoV-2 pot provoca maladii grave, în timp ce HKU1, NL63, OC43 şi 229E sunt asociate unor simptome benigne, mai arată studiul.

Numărul cazurilor de coronavirus la nivel global a depășit pragul de 200.000. Sunt înregistrate peste 8.000 de decese, în timp ce peste 82.000 de pacienți au fost declarați vindecați.

Potrivit centralizărilor făcute de Universitatea Johns Hopkins, care adună bilanțurile oficiale date de fiecare țară la interval de câteva ore, sunt 201.530 de cazuri. Worldometer, care centralizează în timp real anunțurile oficiale venite din fiecare țară, a contabilizat 203.612 de cazuri.

Numărul deceselor din Europa l-a depășit pe cel din Asia, unde au apărut primele cazuri de infectare cu Covid-19. Astfel, în Europa au murit până acum 3.421 de oameni din cauza infecțiilor cu coronavirus, în timp ce în Asia au fost înregistrate 3.384 de decese, potrivit unei postări pe Twitter a agenţiei France Presse.

Studiul în limba engleză poate fi consultat AICI.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră